Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović subotu je novinarima u Pakracu odgovorila da je pitanje ostavke ministrice Nade Murganić zbog slučaja obiteljskog zločina na Pagu pitanje za predsjednika Vlade, no smatra kako problem nije u vrhu ministarstva, nego na lokalnoj razini te da je potrebna reforma sustava socijalne skrbi od dna, a ne od vrha.


Poručila je da je sustav podbacio, ali i da treba vidjeti tko je osoba koja je pogriješila i zašto je pogriješila kako se takva tragedija ne bi ponovila.

Vezani članci Ornela Vištica - 3 Nekad najseksi Hrvatica uživjela se u lik bivše hrvatske predsjednice: "Tu je puno posla, slušam njen glas, upijam pokrete" Koliko koštaju demografske mjere predsjednice Grabar-Kitarović? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Izračunali smo koliko bi mogle koštati Predsjedničine demografske mjere

"Mislim da je potrebna reforma sustava socijalne skrbi koja treba krenuti od dna, a ne od vrha. Trebamo evaluirati što se događa u svakoj jedinici lokalne samouprave gdje postoje socijalne službe i vidjeti ima li propusta. Na žalost, počesto imamo slučaj da su obitelji i djeca samo imena na papiru koja se vrte u uredima, a ne živa bića kojima treba pomoći", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović odgovarajući na pitanje novinara u Pakracu, gdje je sudjelovala na obilježavanju 28. godišnjice početka Domovinskog rata.

Istaknula je napore onih djelatnika koji ulažu osobno vrijeme i napor da pomognu djeci i obiteljima.

"Svaka čast onim djelatnicima iz sustava socijalne skrbi koji ulažu svoje osobno vrijeme i napor da pomognu djeci i obiteljima da ovakvih tragedija ne bude više", rekla je hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović.

Insinuacije o tomu da članovi HDZ-a u izbornim kampanjama koriste službene automobile nije željela komentirati, no pojasnila je kako štićene osobe poput predsjednika Vlade moraju imati zaštitu.

Pakrac: Predsjednica predložila ustanovljenje odličja za sve sudionike obrane na bojištima zapadne Slavonije

Obilježavanje 28. godišnjice početka Domovinskog rata završilo je u subotu na parkiralištu Tržnice Pakrac okupljanjem više stotina sudionika "Mimohoda pobjednika" na parkiralištu Tržnice Pakrac, a hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tom je prigodnom podsjetila da je velikosrpski agresor napadom mjesta na osi između Pakraca i Virovitice želio rascijepiti Hrvatsku i slomiti te je najavila ustanovljenje odličja Zapadna Slavonija za sudionike obrane na tim bojištima.

Prigodne govore održali su pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, dožupan požeško-slavonski Vedran Neferović, predsjednik Udruge specijalne policije u Domovinskom ratu i neposredni sudionik događaja Zoran Maras, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, saborski zastupnik Josip Đakić te predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović koja je posebno zahvalila onima koji su tih dana sudjelovali u obrani grada od paravojnih četničkih formacija.

"Zapadna Slavonija bila je u rano proljeće 1991. godine strateški važno područje naše obrane. To je znao i velikosrpski agresor koji je napadom na Pakrac, Lipik i druga mjesta na osi između Pakraca i Virovitice želio rascijepiti Hrvatsku i slomiti je", podsjetila je.

"Prvi teret obrane pao je tada na hrvatsku policiju koja je pokazala neslomljiv duh hrvatskog naroda i odlučnost hrvatskog državnog vodstva da zaustavi velikosrpsku agresiju koja je postajala sve otvorenija", poručila je predsjednica dodavši kako je 1991. godine bilo najteže.

Bila je to ključna ratna godina, podsjetila je, u kojoj smo obranili Hrvatsku, udarili temelje pobjedničkoj hrvatskoj vojsci te uspješno proveli prve ofenzivne i oslobađajuće operacije.

"Drago mi je što sam prošle godine odlikovala pakračku policijsku postaju, a podsjetit ću i da sam uputila u proceduru prijedlog za ustanovljene medalje Zapadna Slavonija koju trebaju dobiti svi branitelji koji su sudjelovali u borbama na ovim bojištima", napomenula je predsjednica.

Nalgasila je kako pobjeda imala vojno i političko uporište u osobi dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika.

"Dok je s jedne strane držao opciju mirnog rješenja sukoba, pripremao je Hrvatsku za obranu. Bio je odlučan i mudar, imao je jasnu viziju neovisne Hrvatske i što je najvažnije, imao je uza se svoj narod. Znao je pomiriti razlike naših mentaliteta i prevladati ideološke podjele i stvoriti zajedništvo", istaknula je hrvatska predsjednica.

Obilježavanje 28. godišnjice početka Domovinskog rata u Pakracu počelo je misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, nakon čega se "Mimohod pobjednika", većinom hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji i političkih predstavnika uputio prema groblju, gdje su položeni vijenci na spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima.

Na današnji dan, 2. ožujka prije 28 godina rano ujutro pripadnici specijalnih postrojba hrvatske policije oslobodili su od pobunjenih Srba dan prije zauzetu policijsku postaju u Pakracu. Tom prilikom ranjena su tri pripadnika hrvatske policije, a pobunjenici su potisnuti u brda iznad Pakraca.

Tome je prethodila odluku tadašnje Skupštine Općine Pakrac o pripojenju takozvanoj SAO Krajini od 22. veljače 1991. godine, koju je 28. veljače 1991. godine poništio Ustavni sud Republike Hrvatske. Uslijedila je mobilizacija pričuvnog sastava tadašnje milicije isključivo iz srpskih redova, uz podjelu oružja. Pobunjenici su s policijske i općinske zgrade skinuli hrvatske i postavili srpske. Sljedećeg jutra u Pakrac su stigle posebne postrojbe jedinica MUP-a i uslijedio je vatreni okršaj, a uskoro su hrvatski specijalci oslobodili policijsku postaju i uklonili srpske zastave sa službenih hrvatskih objekata i vratili zastave RH.

Obilježavanje organiziraju Grad Pakrac i Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. (Hina)