Među onima koji su bez priključka na vodovod su i stanovnici nekoliko zaselaka u Mirlović Polju kraj Drniša.


Žalosna istina je sljedeća činjenica! Gotovo 700 tisuća Hrvata nema ni priključak na vodovod! Među njima su stanovnici nekoliko zaselaka u Mirlović Polju kraj Drniša. Da priča bude apsurdnija, stanuju kraj izvora Čikole, kojom se snabdijeva 20 tisuća stanovnika, a vodu sami nikad nisu dobili.

Vezani članci Petrinja - grad na rupi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Već tri godine žive u raskopanom gradu: Petrinjci izašli na ulice zbog vodovoda i kanalizacije Nevrijeme u Splitu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) - 1 Zamutio se izvor rijeke Jadro, splitski Vodovod: "Voda je ispravna, ali ipak je prokuhajte prije korištenja"

Kod Mirlovćana vode ima samo u bunaru. Iz priručnog umivaonika umiva se Paško Buzov jer slavinu u kući nikad nije imao.

Ovdje neoprane čaše čekaju red, a voda je selu pod nosom. Baš u Mirlović Polju izvire Čikola. Izgrađena je i vodosprema, odakle se vodom snabdijeva dio Dalmatinske zagore. A oni koji blizu izvora žive još imaju poljske zahode.

Suho desetljeće: Platili vodu prije deset godina, ali nisu vidjeli ni kap!

'Nema vodokotlića, nema na što. Šta će vodokotlić kad nema vode. Ne može vodokotlić bit bez vode', objašnjava Paško.

Baka Marija Buzov mora napojiti životinje pa vodu štedi. Suđe nema gdje prati nego u dvorištu. Projekt vodoopskrbe na čekanju je godinama. Toliko da uskoro istječe građevinska dozvola.

'Sve je moguće, vidite, danas. Cjelokupna dokumentacija je gotova prije dvije godine', rekao nam je Milan Buzov, donačelnik Općine Ružić.

Teško da će se život u selo vratiti sve dok je ono žedno, a pod njim izvire voda.

Što kada se voda u bunarima smrzne?

U jednom domaćinstvu u Mirlović Polju bio je i novinar Dnevnika Nove TV Šime Vičević. Doznao je što se događa kada se voda u bunarima zbog zime smrzne.

Stanovnicima preostaje ili razbijati led ili u kantama vodu ranije donijeti u kuću, u kojoj sudopera nema. Ukućani su u dobroj nadi ostavili rupu koja nikako da dobije svoju funkciju.

Bunari se nalaze u svakom dvorištu i ovdje su jedini način prikupljanja kišnice koja se koristi za sve. Ipak, kišnice nema uvijek dovoljno - stanovnici pamte iznimno suha ljeta bez kapi kiše.

U Hrvatskoj bez priključka na vodovod živi 14% stanovnika, a to su vam otprilike tri Istre.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook