Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Generali prosvjeduju

Gotovinina obrana traži zaštitu za generala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ročište u predmetu 'Gotovina, Čermak i Markač' počelo je poslijepodne pred Haaškim sudom (ICTY) u odsustvu optuženih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

Njihovi  branitelji od sudskog vijeća traže da Hrvatskoj izda nalog da prekine pretraživanje sadržaja oduzetih računala i dokumentacije, kao i sve postupke protiv Marina Ivanovića, člana braniteljskog tima Gotovine te drugih članova toga tima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog topničkih dnevnika Obrana generala Gotovine prijavila UN-ove promatrače Slika nije dostupna Tko je u pravu? Topnički dnevnici posvađali Vladu i Gotovinin odvjetnički tim

Generali nisu došli u znak prosvjeda

Branitelji dvojice odsutnih generala objasnili su sudskom vijeću na početku ročišta da Gotovina i Markač nisu došli u sudnicu u znak prosvjeda zbog jučerašnjih pretresa u Hrvatskoj u kojima su traženi dokumenti vezani uz Oluju, među ostalim i kod članova obrane generala Gotovine. 'Tražimo da sudsko vijeće izda nalog da RH obustavi sve aktivnosti protiv Ivanovića, uključujući i istražne radnje, i da prekine pretraživanje sadržaja oduzetih računala i dokumentacije', kazao je Gotovinin odvjetnik Greg Kehoe.

Obrana generala Gotovine objasnila je da su računala oduzeta odvjetniku Marinu Ivanoviću i drugom članu obrane Jozi Ribičiću.Kehoe je od sudskog vijeća zatražio da hrvatskim vlastima naloži obustavu budućih mogućih pretresa ureda ili članova tima obrane, te da taj nalog bude na snazi sve dok vijeće ne donese konačnu odluku o tim pitanjima. Predsjedavajući sudac Alphons Orie je ocijenio da je možda 'srž problema legitimna zabrinutost zbog povjerljivosti koja je narušena'.

'Sagledavši ovo što se navodi, ukoliko su navodi istiniti, vijeće smatra da se radi o situaciji koja je vrlo ozbiljna', rekao je Orie. Obrana Gotovine je također zatražila da se na ročištu 16. prosinca, na kojem bi se trebao razmotriti spor između hrvatske vlade i haaškog tužiteljstva zbog tzv. topničkih dnevnika iz Oluje, pojave i glavni haaški tužitelj Serge Brammertz i državni odvjetnik RH Mladen Bajić.

Obrana traži dokumente

Obrana traži da Brammertz donese dokumente koje sadrže navodne upute hrvatskoj vlasti o tome kako provoditi istragu o tzv. topničkim dnevnicima, a od Bajića se traži da predoči dokumentaciju koju je dobio od glavnog haaškog tužitelja. Obrana je u podnesku upućenom u četvrtak ujutro obavijestila sudsko vijeće da raspolaže sa svjedocima koji mogu potvrditi da je Brammertz navodno tražio istragu i progon više osoba uključujući i članove tima Gotovinine obrane, kao i da je Bajić rekao da je bio izložen velikom Brammertzovom pritisku da progoni te osobe.'Tražimo da nam se pruži prilika da ispitamo Brammertza i Bajića, i da to isto učini i sudsko vijeće', rekao je Kehoe.

Orie je kazao da jedan od pravnih lijekova podrazumijeva i nazočnost Brammertza na ročištu sljedećeg tjedna, ustvrdivši da se 'čini razumnim da se pripremimo i za dolazak Bajića'. Smatra da bi RH mogla Bajića uključiti u svoje izaslanstvo.Predsjedavajući sudac je od tužiteljstva zatražio da ispita da li bi Brammertz u navedeno vrijeme bio na raspolaganju, a isto je zatražio i od obrane u pogledu Bajića.

>> Hrvatska se po običaju vladavine mediokriteta - pogubila

>> Pronađeni dokumenti označeni kao vojna tajna

>> Generali u znak prosvjeda neće doći na ročište

Orie je ustvrdio da pravni lijek koji traži Gotovinina obrana ne bi bio potreban ako bi se Brammertz svojevoljno pojavio na sudu, a u suprotnom će sudsko vijeće morati odlučiti o subpoeni.Hrvatska policija je u srijedu u potrazi za topničkim dnevnicima u Splitu privela zagrebačkog odvjetnika Marina Ivanovića, koji pomaže obrani generala Ante Gotovine, a tijekom dana u Zagrebu i Splitu obavljena je pretraga desetak stanova bivši visokopozicioniranih pripadnika HV-a i MORH-a u potrazi za tim dokumentima.

Mimo pravila Haaškog suda

Mišetić je ranije u izjavi za Hinu ocjenio da su jučerašnjim oduzimanjem službenih računala obrane generala Gotovine u Hrvatskoj svi podaci obrane generala Gotovine, oni podaci koji su nalogom Haaškog suda zaštićeni, znači i identitet zaštićenih svjedoka u predmetu u Haagu, zaštićeni dokumenti koji ne bi smjeli biti u posjedu hrvatske vlade - sada u rukama Hrvatske.'To je sve zaštićeno i statutom Haaškog suda i pravilima i presedanima', istaknuo je Mišetić.

'Sve to sada RH ima mimo pravila Haaškog suda. Jedan grubi način pristupa, zakon sile, umjesto vladavine prava i zakona', kazao je Mišetić. Kazao je da obrana ima osnovanu sumnju da glavni haaški tužitelj Serge Brammertz stoji iza jučerašnje akcije te poručuje da, ukoliko je haaški tužitelj Brammertz ovo naredio, onda je to grubi prekršaj odvjetničkog kodeksa.Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz pred Vijećem sigurnosti UN-a 3. prosinca nije dao Hrvatskoj prolaznu ocjenu po pitanju suradnje u potrazi za topničkim dnevnicima.Rasprava se nastavlja nakon jednosatne stanke. ( Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene