Gosti Atlantie, broda na kojemu su otrovani talijanski turisti, na probleme sa strujom su ukazali još lani. Na kritiku je u siječnju ove godine reagirao vlasnik broda. Napisao je da Atlantia ima novu posadu te da je brod doživio osvježenje unutrašnjosti i tehničkih dijelova.

Galerija


Kanađanin je, kako je napisao, Atlantiu unajmio nakon više od godine dana planiranja i istraživanja o Hrvatskoj i mogućnostima plovidbe. "Gotovo svi na tom putovanju su iskusni nautičari, poznajemo sustave na brodu i ono što je potrebno za njihovo održavanje", napisao je i dodao da su putovala četiri para. Svaki par za najam Atlantie dao je 3434 eura.

Vezani članci Talijanska i hrvatska policija na odjelu Klinike za dječje bolesti KBC Split (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) - 4 Dobre vijesti iz bolnice: Djevojčica koja se otrovala na brodu pri svijesti je i komunicira s majkom Očevid na brodu Atlantia (Foto: Dnevnik.hr) Tko je mladi hvarski liječnik koji je prvi pomogao otrovanim Talijanima

Svoje iskustvo podijelio je na TripAdvisoru. "Shvatili smo da je Atlantia stari brod pa nismo očekivali iskustvo od 5 zvjezdica, ali nismo očekivali niti toliko razočaranje na našem putovanju", napisao je navodeći kako je veliki problem bio u komunikaciji. "Jedan od nas je bio alergičan na školjke, nisu svi voljeli jesti ribu sve vrijeme", no te informacije koje su dali u prijavnici prilikom rezervacije broda nisu nikad, tvrdi, stigle do posade broda.

Navodi kako se prije putovanja interesirao o samom brodu i doznao da je prije nekoliko godina promijenjen vlasnik te da je održavanje broda u nekoliko posljednjih godina bilo zanemareno. "Spremnici za 'crnu vodu' (otpadnu vodu op.a.) u dva su se navrata prepunili i ispunili kabine neizdrživim smradom koji nas je tjerao na povraćanje. Vodokotlići i ispiranje WC-a nije radilo u dvije kabine", opisao je Kanađanin.

Problemi s generatorom i prošle godine

Požalio se i na to da ledomat nije radio ako brod nije bio spojen na struju na obali. "Nije bilo dovoljno struje s agregata pa smo morali štedjeti led. Volim led u čaši pića, no nismo mogli dobiti više od dvije kockice u isto vrijeme. Isto je i s aparatom za kavu. Za skuhati pola džezve kave trebalo je pola sata i više. Topla voda u tuševima je bila na raspolaganju u otprilike trećini vremena", požalio se na uvjete koje su imali tijekom plovidbe na Atlantiji.

Dodao je da je za vrijeme jake kiše voda curila u jednu od kabina pa su im stvari na jednoj od polica bile mokre. Gost iz Kanade naveo je i da su primijetili problem na dva jarbola. "Jarboli su pokazivali znakove truljenja, a oštećenja su bila samo prebojana kako se ne bi vidjelo u kakvom su stanju. Da se jarbol odlomio, propao bi ravno kroz palubu", objasnio je. Smatra da takav brod nikad ne bi smio biti u ponudi za najam.

Odgovorili mu na kritiku

Na tu je kritiku reagirao vlasnik broda, uime obitelji Bauk, 31. siječnja ove godine. Napisao je da mu je žao zbog tog iskustva. "Moja Atlantia ima novog vlasnika od ove godine i jako nam je žao zbog vašeg iskustva. Poduzeli smo korake kako bismo svojim gostima priuštili nevjerojatan odmor. Brod Atlantia ima novu posadu, a napravljena su i osvježenja u unutrašnjosti i na vanjskom dijelu broda. Svi tehnički detalji su poboljšani", napisao je vlasnik broda.

Podsjetimo, tužitelji sumnjaju da je dva dana prije dogovorenog krstarenja u strojarnicu jahte ugrađen benzinski generator-agregat. Četiri dana nakon ugradnje, kad je jahta bila usidrena, agregat je stavljen u pogon. I počelo je istjecanje ugljikovog monoksida. Na brodu koji je utorak oko 10 sati uplovio u hvarsku luku bio je mrtav muškarac i pet osoba lošeg zdravstvenog stanja koje su završile u splitskoj bolnici.

Eugenio Vinci (57), Talijan koji je preminuo na brodu kod Hvara od trovanja ugljikovim monoksidom, bio je poduzetnik sa Sicilije, omiljen u svom društvu, pišu talijanski mediji. Djeca otrovana na brodu, koja su na liječenju u KBC-u Split, u boljem su zdravstvenom stanju i stabilno, no još uvijek dišu pomoću respiratora.

Vlasnik (23) i kapetan (27) broda na kojem su otrovani talijanski turisti iznijeli su svoju obranu pred Općinskim državnim odvjetništvom u Splitu da se ne smatraju krivima. U nastavku postupka branit će se sa slobode. U svojoj obrani su istaknuli da su pružali prvu pomoć unesrećenima tijekom uplovljavanja u hvarsku luku i da su još uvijek jako potreseni svime što se dogodilo.