Očevid na jedrenjaku u Hvaru (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) - 6
Očevid na jedrenjaku u Hvaru (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) - 6 Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Djeca (5 i 11) tragično preminulog talijanskog poduzetnika Eugenija Vincija i dalje se bore za život u splitskoj bolnici. Uskoro bi trebao biti i službeno objavljen uzrok njegove smrti i trovanja ostalih putnika broda koji je u utorak ujutro pristao u Hvaru. Neslužbene informacije kažu da je riječ o trovanju ugljikovim monoksidom koji je iscurio iz generatora brodskog motora.


Djevojčica (11) i dječak (5) s broda na kojem je smrtno stradao njihov otac i dalje su životno ugroženi. "Postoji mogućnost da su se otrovali ugljikovim monoksidom jer im je u krvi povišena razina karboksihemoglobina", rekla je docentica Branka Polić na konferenciji za novinare u splitskom KBC-u.

Dodala je da su djeci ugroženi vitalni organi. "Ugroženi su mozak, srce i cirkulacija. Najvitalniji organi. Ako je netko na respiratoru, znači da njegova pluća ne funkcioniraju ili je u mozgu kompromitiran centar za disanje. Kod djece smo proveli komplicirane postupke. Ne možemo reći koliko će trajati liječenje", rekla je Polić. 

Očevid na brodu Atlantia (Foto: Dnevnik.hr) Dvojici policajaca pozlilo prilikom očevida na brodu na kojem su stradali Talijani

Jedrenjak na kojem su stradali Talijani (Foto: Atlantia Cruising) Ovo je brod Atlantia na kojem se dogodila nesreća talijanskim turistima: Članovi posade su u šoku!

Još tijekom utorka liječnici su objavili da su djeci otkazali svi vitalni organi. 

Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV, javio je kasno sinoć da su u bolnicu vraćeni najbolji liječnici i medicinske sestre kako bi pokušali spasiti unesrećene Talijane, što dovoljno govori o ozbiljnosti njihove situacije.

Službene informacije o uzrocima trovanja, koje je vjerojatno dovelo i do smrti talijanskog poduzetnika Eugenija Vincija, trebale bi biti objavljene tijekom dana. U splitskom KBC-u najavljena je konferencija za novinare u podne, koju ćete moći uživo pratiti na našem portalu

Iako se isprva sumnjalo da su se talijanski turisti otrovali dagnjama koje su pojeli u jednom hvarskom restoranu, čini se da je krivnja ipak pala na ugljikov monoksid koji je, kako se neslužbeno doznaje, najvjerojatnije curio iz generatora brodskog motora. "Brod je zapečaćen do daljnjeg, a splitskoj policiji u obavljanju očevida će pomoći i ekipa stručnjaka iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić' u Zagrebu", kazala je za DNEVNIK.hr Rene Laura, zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Splitu.

Da dagnje nisu bile uzrok, svjedoči i činjenica da je hvarski restoran, u kojem su ih Talijani pojeli, ipak ponovno otvoren u utorak oko 21 sat, nakon što su inspektori uzeli uzorke hrane iz restorana i u njemu odradili svoj posao. 

Vlasnik hvarskog restorana za Dnevnik Nove TV izjavio je kako su svi u šoku zbog tragedije koja se dogodila. "Nadležna inspekcija, odvjetništvo i policija utvrdili su ispravnost naše hrane koju su tu večer konzumirali i drugi gosti", rekao je vlasnik restorana, dodajući da je njemu i osoblju najvažnije da se utvrde sve činjenice.

"Cijeli grad čeka nalaze policije i inspekcije. Svi smo u mislima s ožalošćenima i djecom koja su hospitalizirana", rekao je vlasnik restorana.

Oko 10 sati u utorak u hvarsku je luku uplovio brod na kojem je bio mrtav Eugenio Vinci, talijanski poduzetnik, a još je petoro ljudi zatražilo je liječničku pomoć. Među njima su njegova supruga, djeca (5 i 11) te njegov prijatelj Bruno Mancuso, gradonačelnik grada Sant'Agata di Militello.

Mancuso je opisao da je svima pozlilo nakon jela. Vinci je u brodskom toaletu izgubio svijest i pao, a prilikom pada je udario u rub kade i preminuo. 

"Nakon jela svima nam je bilo loše, možda od plinova ili od trovanja hranom. Neki od nas su se uskoro oporavili, ali nažalost moj je prijatelj izgubio svijest i udario glavom. Dvoje djece je također u kritičnom stanju. Mi smo u bolnici i nadamo se da će im se stanje popraviti u narednim satima. Lokalne vlasti istražuju slučaj i nadamo se da će razjasniti što se dogodilo. Više ćemo znati nakon autopsije tijela jadnog Eugenija", rekao je Mancuso. (Hina,S.V.)