Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlasnik i kapetan broda Atlantia pušteni iz pritvora

Djeca otrovana na brodu smrti su boljeg zdravstvenog stanja, ali i dalje ne dišu samostalno: Ako im se organi oporave u narednim danima, skinut će ih s respiratora

Jedrenjak na kojem su stradali Talijani (Foto: Atlantia Cruising)
Jedrenjak na kojem su stradali Talijani (Foto: Atlantia Cruising) Atlantia Cruising
Aktualno Galerija Jedrenjak na kojem su stradali Talijani (Foto: Atlantia Cruising) Jedrenjak na kojem su stradali Talijani (Foto: Atlantia Cruising) Foto: Atlantia Cruising Bruno Mancuso o nesreći kod Hvara (Foto: Dnevnik.hr) Bruno Mancuso o nesreći kod Hvara (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Očevid na brodu Atlantia (Foto: Dnevnik.hr) Očevid na brodu Atlantia (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Očevid na brodu Atlantia (Foto: Dnevnik.hr) Očevid na brodu Atlantia (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +2 Očevid na brodu Atlantia (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
Vlasnik i kapetan broda Atlantia, na kojem su stradali talijanski turisti, pušteni su da se brane sa slobode.

Djeca otrovana na brodu, koja su na liječenju u KBC-u Split, u boljem su zdravstvenom stanju, no još uvijek dišu pomoću respiratora, poručila je doktorica Branka Polić s odjela intenzivne pedijatrije.

Ako se funkcije organa poprave, sljedeći je korak odvajanje od respiratora i procjena neurološkog stanja djece.

''Ukoliko se i dalje svi organi budu oporavljali u sljedećim danima, onda je sljedeći korak da, nakon što ih odvojimo s respiratora i budu spremni samostalno disati, dobro neurološki procijenimo i vidimo kakvo je stanje i je li došlo do težih oštećenja'', rekla je dr. Polić.

Iznijeli obranu i branit će se sa slobode

Vlasnik (23) i kapetan (27) broda na kojem su otrovani talijanski turisti iznijeli su svoju obranu pred Općinskim državnim odvjetništvom u Splitu da se ne smatraju krivima. U nastavku postupka branit će se sa slobode. 

U svojoj obrani su istaknuli da su pružali prvu pomoć unesrećenima tijekom uplovljavanja u hvarsku luku i da su još uvijek jako potreseni svime što se dogodilo.

"Moj je klijent je iznio kratku obranu. Još je uvijek pod šokom. Upravo je on taj koji je pružao pomoć unesrećenima, primao na telefon upute hitne pomoći i najkraćom putanjom skrenuo brod u hvarsku luku. On je pod izrazitim psihičkim šokom. Priželjkuje i moli se Bogu da djeca budu u redu", rekao nam je Hrvoje Krišto, odvjetnik vlasnika broda.

Dodao je da je su talijanski turisti na brodu boravili od 10. do 13 kolovoza te da sve do tog kobnog jutra nije bilo problema. "Nema govora o grubom propustu. Problem se dogodio, ali o uzrocima je prerano govoriti. Problem se dogodio tek nakon tri dana, nakon što su uplovili i isplovili iz nekoliko pristaništa. Još uvijek nemamo relevantna vještačenja ni obdukcijske nalaze i prerano je fokus baciti na brodara i posadu", kaže Krišto, dodajući da treba pričekati rezultate.

Vlasnik i kapetan broda tijekom jutra su bili predani pritvorskom nadzorniku, a potom i ispitani pred Državnim odvjetništvom. Tereti ih se zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. 

"Nakon zaprimanja kaznene prijave protiv vlasnika i zapovjednika broda ispitali okrivljenike zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. Tereti ih se da su u brod ugradili agregat koji je redovnom upotrebom stvorio otrovne plinove koje je udisanjem došlo do smrti i teških ozljeda kod drugih putnika. Nakon ispitivanja pušteni su da se brane sa slobode s obzirom na to da izostaju razlozi za određivanje istražnog zatvora", kazao nam je Marin Mardešić, zamjenik Općinskog državnog odvjetnika Split.

Sumnjiči ih se da su 8. kolovoza ugradili benzinski generator-agregat s zračnim hlađenjem u prostor strojarnice motorne jahte uslijed čijeg je rada došlo do istjecanja ugljikovog monoksida. 

DORH je nakon ispitivanja osumnjičenika objavio detaljno priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

''Zamjenik općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu proveo je dokazne radnje ispitivanja dvojice hrvatskih državljana (1996. i 1992.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz čl. 222. st. 4. u vezi sa stavkom 3. Kaznenog zakona, u vezi s kaznenim djelom dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 3. u vezi sa st. 2. KZ-a. (15. 8. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da su 8. kolovoza 2019. u Omišu, i to prvoosumnjičenik (1996.) kao brodar i vlasnik broda, a drugoosumnjičenik (1992.) kao zapovjednik navedenog broda; zajednički i po prethodnom dogovoru, protivno odredbama članka 148. stavka 4. i članka 385. stavka 1. Pomorskog zakonika; u prostor strojarnice ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem uslijed čijeg redovnog rada dolazi do istjecanja ugljičnog monoksida i drugih otrovnih plinova kao nusproizvoda sagorijevanja benzina (udisanje tih plinova uzrokuje smrt), a taj generator-agregat sukladno uputama za uporabu se ne smije koristiti u zatvorenim prostorima bez uklanjanja plinova izvan prostorija. Osnovano se sumnja da takvo sigurno uklanjanje plinova nisu osigurali lakomisleno smatrajući da time neće izazvati opasnost za život i zdravlje putnika i članova posade.

Na taj su brod radi ranije dogovorenog krstarenja 10. kolovoza 2019. primili osmero talijanskih državljana (1962., 2014., 2008., 1975., 1963., 1955., 1963. i 1963.), a na brodu je bilo prisutno i dvoje članova posade, te su 12. kolovoza 2019. oko 22,00 sata, dok je brod bio usidren u uvali Ždrilac, stavili u pogon navedeni generator-agregat, uslijed čega je došlo do stvaranja ugljičnog monoksida i drugih otrovnih plinova koji su se kroz vrata strojarnice, pukotine u zidovima i kroz ventilacijske cijevi klima uređaja na brodu proširili u hodnik i putničke kabine na brodu.

Zbog udisanja navedenih plinova je tijekom noći u toaletu krmene kabine preminuo muškarac (1962.), dok je dvoje djece (2014. i 2008.) zadobilo višeorgansko zatajenje odnosno ozljede teške naravi i opasne po život, a tri su osobe (1975., 1963. i 1955.) osjetile glavobolje, mučnine, te bi njihov život daljnjim udisanjem i boravkom u potpalublju broda bio ugrožen. Budući da ne postoje osnove za predlaganje istražnog zatvora, osumnjičenici su nakon ispitivanja pušteni da se brane sa slobode'', priopćio je DORH.

Tko je bio Vinci?

Eugenio Vinci (57), Talijan koji je preminuo na brodu kod Hvara od trovanja ugljikovim monoksidom, bio je poduzetnik sa Sicilije, omiljen u svom društvu, pišu talijanski mediji.

Svojedobno je bio generalni direktor talijanske modne marke Pop 84 koja je bila sponzor Košarkaškog kluba Split.

"Ovdje je raj..."

Paolo Di Laura Frattura, bivši predsjednik regije Molise i Eugenijev prijatelj, za talijanske medije je kazao kako mu je Vinci prije samo nekoliko dana poslao poruku.

Pročitajte i ovo Jedrenjak na kojem su stradali Talijani (Foto: Atlantia Cruising) vlasnik bez komentara Ovo je brod Atlantia na kojem se dogodila nesreća talijanskim turistima: Članovi posade su u šoku!

Pročitajte i ovo Pretraga broda (Foto: Dnevnik.hr) Potvrđeno trovanje ugljičnim monoksidom Policija objavila rezultate istrage na brodu smrti: Uhićeni vlasnik broda i kapetan

"Izgubio sam dragog prijatelja. Napisao mi je 'ovdje je pravi raj, ti si jedini koji još uvijek radi'. Bio je toliko sretan. Šokiran sam, ne mogu vjerovati da ga više nema", kazao je Frattura.

Ljubitelj životinja omiljen u društvu

Vinci je inače bio veliki ljubitelj mora, te je čak posjedovao svoj brod, pišu talijanski mediji i dodaju kako je bio omiljen u društvu i ljubitelj životinja.

Djeca u bolnici

Vinci je stradao na odmoru s obitelji. Njegova supruga također se otrovala, ali se oporavlja. Djeca, sin (5) i kći (11), nalaze se u splitskoj bolnici.

"Ugroženi su mozak, srce i cirkulacija. Najvitalniji organi. Ako je netko na respiratoru, znači da njegova pluća ne funkcioniraju ili je u mozgu kompromitiran centar za disanje. Kod djece smo proveli komplicirane postupke. Ne možemo reći koliko će trajati liječenje", rekla je ranije docentica Branka Polić na konferenciji za novinare u splitskom KBC-u.

Drugo dvoje ljudi koji su bili s njima na brodu, gradonačelnik grada Sant'Agata di Militello Bruno Mancuso i njegova supruga, imalo je najblaže posljedice pa nisu ni hospitalizirani.

"Nakon jela svima nam je bilo loše, možda od plinova ili od trovanja hranom. Neki od nas su se uskoro oporavili, ali nažalost moj je prijatelj izgubio svijest i udario glavom. Dvoje djece je također u kritičnom stanju. Mi smo u bolnici i nadamo se da će im se stanje popraviti u narednim satima. Lokalne vlasti istražuju slučaj i nadamo se da će razjasniti što se dogodilo", rekao je Mancuso koji je za Dnevnik Nove TV opisao što se dogodilo, a izjeve prenose i talijanski mediji.

"Ovo je kao horor film"

"U 10 ujutro oni koji nisu ni ulazili u sobe i nije im bilo loše primijetili su da drugi još spavaju i da nema pokreta. Došli su otvoriti vrata i našli Eugenija u kadi. Imao je razbijenu glavu", ispričao je Mancuso. Dodao je da su ostali spavali, pa su probudili odrasle, ali ne i djecu.

"Ona su već bila u komi", rekao je potreseni Talijan.

Zahvalio je svim službama na brzoj intervenciji i pomoći, a pohvalio je i bolnicu.

"Svi smo šokirani, ovo je kao horor-film. Bio nam je lijep odmor, zabavljali smo se i bili sretni, a sad se molimo za djecu", zaključio je Mancuso.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene