Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Stanice za ubijanje raka proizvodit će se u Hrvatskoj! "Nužno je nabaviti opremu i kemikalije. Svi uključeni u ovaj proces odradit će posao besplatno"

Mladen Merćep
Mladen Merćep Foto: DNEVNIK.hr
Liječnici i znanstvenici u Hrvatskoj planiraju onkološkim pacijentima pružiti novu nadu u procesu liječenja. Imunolog Mladen Merćep za Dnevnik Nove TV pojašnjava o čemu se radi.

Liječnici i znanstvenici u Hrvatskoj planiraju onkološkim pacijentima pružiti novu nadu u procesu liječenja, kako ne bi morali ići izvan granica Hrvatske.

Sada se u KBC-u Zagreb primjenjuje jedna od metoda za liječenje velikostaničnog limfoma, dok bi cilj bio osigurati terapiju svim onkološkim pacijentima kojima drugi oblici liječenja više ne pomažu. No, to košta.

Više o svemu zna reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković, koja otkriva gdje je potencijalno rješenje. 

"Rješenje se krije u proizvodnji stanica koji bi uništavali rak, odnosno u 4 modela stanične terapije", otkriva. Mladen Merćep, imunolog DB Srebrnjak pojašnjava što bi sve dobili pacijenti s istraživanjem, novim metodama liječenja i tko je kandidat.

"Dobitak za pacijente i za društvo bi bio velik. Djeca, ali i odrasli bi dobili pristup nasuvremenijim metodama stanično imunoterapije i oblicima liječenja koji trenutno nisu dosupno komercijalno nigdje i razvili bi nove metode. Sa staničnom terapijom planiramo korištenje treće generacije vektora i očekujemo potpuni nestanak bolesti i da bi učestalost relapsa naročito kod djece bio veliki ili potpun", napominje imunolog. 

Na pitanje koje bi se maligne bolesti mogle tretirati na taj način, odgovara: "Trenutno se liječe maligne bolesti krvnog sustava i velikostanični limfom u odraslih. No, potrebe su veće. U svijetu se rade pokusi i za liječenje hematoloških i tumora dojke, debelog crijeva, pluća...", kaže. 

Na pitanje što je sve potrebno za realizaciju projekta i imaju li podršku resornog ministarstva, imunolog odgovara: "Nužno je nabaviti opremu i kemikalije. Svi uključeni u ovaj proces, najveći dio odradit će besplatno, bez naplate.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrabrost, entuzijazam i snaga Iskustva ljudi koji su preživjeli rak: "Dali su mu šest mjeseci života..."

Nadamo se da ćemo imati potporu Ministarstva zdravstva. Proizvodnja će biti organizirana u KBC-u Sestre Milosrdnice, jer imaju adekvatan prostor, a prvi pacijenti bi trebali dobiti prvi lijek od 10 do 12 mjeseci nakon što prikupimo dovoljno sredstava za kupovinu opreme". 

Pročitajte i ovo Vladimir Putin njegov stisak je jak, ali... Procurili detalji povjerljivog izvješća: Putin se u travnju liječio od uznapredovalog raka, u ožujku su ga pokušali ubiti...

Projekt bi stajao 2, 5 milijuna eura. Podrška iz Ministarstva ne bi trebala izostati.  

 Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene