Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

Marija Zaharova opet prijeti Europskoj uniji. U Ukrajini pronađena još jedna masovna grobnica

Ukrajinska vojska ostvarila je velik i brz napredak u borbi protiv ruskih snaga te je u proteklih tjedan dana oslobodila desetke gradova na jugu i istoku zemlje, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Ipak, ruski predsjednik Vladimir Putin danas je potpisao aneksiju osvojenih ukrajinskih područja.

 

  • Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je aneksiju ukrajinskih područja
  • Europska unija dogovorila je novi paket sankcija
  • Ukrajinska vojska ostvarila je velik napredak u borbi protiv ruskih snaga, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski
  • Guverner regije Luhansk objavio je da je službeno počelo njezino oslobađanje

Tijek događanja pratite iz minute u minutu:

23:42 Ukrajinske snage oslobodile su još tri mjesta u južnoj regiji Herson u srijedu, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

On je pojasnio da se radi o naseljima Novovoskresenske, Novohrihorivka i Petropavlivka, koja se nalaze sjeveroistočno od grada Hersona. Ta su naselja oslobođena u posljednja 24 sata, dodao je Zelenski, rekavši da se ukrajinska protuofenziva nastavlja.

22:48 Američka obavještajna zajednica vjeruje da su napad na automobil bombu u kojem je ubijena Darija Dugina, kći istaknutog ruskog političkog lika Aleksandra Dugina, odobrili elementi unutar ukrajinske vlade, rekli su CNN-u izvori upućeni u obavještajne podatke.

Kako izvori navode, SAD nije bio svjestan plana unaprijed i još uvijek je nejasno za koga SAD točno vjeruje da je potpisao atentat. Također nije jasno vjeruje li američka obavještajna zajednica da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bio svjestan zavjere ili ju je odobrio.

22:13 Ruski zastupnik Jevgenij Fedorov rekao je da je jedini način da Rusija dobije rat protiv Ukrajine i NATO-a da "pokrene nuklearni napad na Sjedinjene Države", piše Euroweekly News.

"Izgubit ćemo ovaj rat ako ne izvedemo nuklearni napad na SAD", rekao je.

21:50 Još jedna masovna grobnica pronađena je u gradu Limanu u regiji Doneck u istočnoj Ukrajini, javlja Sky News. Neki od grobova obilježeni su brojevima, a na nekoliko grobnih mjesta pronađene su ploče s imenima.

21:32 Glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, pohvalio je u srijedu "hrabri ukrajinski narod i snage za impresivan napredak u povratu svog teritorija od ruskih agresora", piše Sky News.

Nakon što je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Stoltenberg je poručio kako će NATO održati i pojačati potporu Ukrajini koliko god bude potrebno.

21:22 Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, objavila je na Telegram kanalu da će se zemlje Europske unije morati suočiti s istinom i priznati da su ih saveznici izdali u vezi s incidentima oko Sjevernog toka, prenosi TASS.

21:00 Nema opuštanja na bojištu na istoku Ukrajine. Pripadnici ukrajinske nacionalne garde obilaze oslobođena područja, ali u Kremlju pucaju od samopouzdanja.

Kažu da povlačenje ruske vojske na nekim mjestima nije u raskoraku s pripajanjem ukrajinskih teritorija. Ukrajinski gradovi daleko od fronte našli su se na udaru takozvanih dronova kamikaza.

Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

20:34 Potpredsjednik ruske vlade zadužen za energetiku Aleksander Novak u srijedu je osudio bilo kakvo ograničenje cijene ruske nafte koje bi "kršilo tržišne mehanizme" i koje bi moglo imati "vrlo štetan učinak" na svjetska tržišta.

Govoreći o mogućim "nestašicama nafte" u slučaju donošenja takve mjere koju predviđa EU, Novak je još jednom upozorio da ruske tvrtke "neće isporučivati ​​naftu zemljama koje koriste taj instrument".

Početkom rujna G7 je najavio da će "hitno" uvesti ograničenje cijene ruske nafte kako bi se ograničili prihodi od prodaje čime se financira ofenziva Moskve u Ukrajini.

Novak je pozdravio i "povijesnu odluku" zemalja OPEC-a+ da drastično smanje proizvodnju, od studenoga za dva milijuna barela dnevno.

19:29 Europski lideri u četvrtak se sastaju u Pragu, a na sastanak su pozvane i još neke zemlje. Iz Praga se uživo u Dnevnik Nove TV javio reporter Danijel Vrbota.

"Cilj sastanka je potaknuti dijalog za stabilnost i prosperitet Europe", kazao je Vrbota koji izvještava i kako će se klasičan sastanak Vijeća Europe održati u petak, a tada čelnici planiraju razgovarati o ekonomskoj i energetskoj krizi te ratu u Ukrajini i novim sankcijama Rusiji.

Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

19:10 Sedmomjesečni ratni sukob na svojoj su imovini osjetili i najbogatiji Ukrajinci. Ekipa Dnevnika Nove TV pojasnila je što se dogodilo s bogatstvom šestorice bogataša.

Prema podacima magazina Forbes, najviše je izgubio najbogatiji.

Rinat Ahmetov, vlasnik brojnih industrijskih postrojenja, ali i nogometnog kluba Šahtar prošle se godine mogao pohvaliti imovinom vrijednom 7 milijardi i 600 milijuna dolara. Rat mu je iz džepa izbio više od tri milijarde dolara. U njegovom vlasništvu bile su i čeličane u Mariupolju, koji je pod ruskom okupacijom.

Veliku svotu zbog rata je izgubio i Viktor Pinčuk, još jedan oligarh koji je vlasnik metalurških tvornica. On je u ovom ratu do sada izgubio otprilike 600 milijuna dolara.

I ostali s popisa najbogatijih Ukrajinaca pretrpjeli su novčane gubitke u ratu. Tajkuni Kostjantin Ževago, Igor Kolomojski koji je u prošlosti imao snažne veze s Volodimirom Zelenskim, zatim Genadij Bogoljubov i posljednji, Vadim Novinski.

On je izgubio nešto manje od ostalih oligarha, svega stotinjak milijuna dolara.

18:22 Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u srijedu uredbu kojom naređuje ruskoj vladi da formalno preuzme kontrolu nad ukrajinskom nuklearnom elektranom Zaporižja i pretvori ju u "saveznu imovinu".

Nuklearna elektrana, najveća u Europi, pod kontrolom je ruskih snaga, ali je u njoj dosad radilo ukrajinsko osoblje. Njezina blizina bojišnici izaziva strah međunarodne javnosti od nuklearne katastrofe.

Odmah nakon te objave, čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi, koji je ovaj tjedan imao u planu posjetiti Kijev i Moskvu, najavio je da kreće za ukrajinski glavni grad kako bi tamo razgovarao o uspostavi zaštitne zone oko elektrane.

Nuklearna elektrana Zaporižja nalazi se na ukrajinskom teritoriju koji je prošli tjedan Rusija anektirala.

Moskva i Kijev međusobno se optužuju za bombardiranja blizu elektrane već nekoliko mjeseci, a s time rastu i strahovi od ponavljanja katastrofe kakva se dogodila u Černobilu 1986.

17:47 Europska unija treba ojačati otpornost na ruske dezinformacije i propagandu, osobito u jeku agresije te zemlje na Ukrajinu, a aspirantice za članstvo u Uniji ne smiju biti uz one koji "žele nauditi Europi", rečeno je u srijedu na sjednici Europskog parlamenta.

"Ruska propaganda prodrla je u naša društva pomoću rublja oligarha na našim ekranima, u našim novinama, i u našem javnom prostoru. Ruska propaganda i dezinformacije ciljaju europske i međunarodne auditorije kako bi se smanjila podrška Ukrajini", rekao je Margaritis Schinas, potpredsjednik Europske komisije u raspravi o "borbi protiv antieuropske i antiukrajinske propagande Putinovih europskih ortaka".

17:45 Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, Anton Geraščenko, objavio je na Twitteru kako su neki mobilizirani Rusi preminuli i prije nego što su došli na liniju bojišnice.

"Okolnosti su nejasne. Neki su možda umrli od smrzavanja jer su ostavljeni da provedu noć na polju koje je 600 kilometara od njihovog doma", napisao je na Twitteru.

17:26 Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako je protjeralo litvanskog diplomata u znak odmazde. Reuters javlja da je u priopćenju objavljenom na web stranici ministarstvo potvrdilo da "zadržava pravo poduzimanja dodatnih mjera" kao odgovor na ono što je nazvalo "neprijateljskim koracima" Litve.

17:00 Opskrba električnom energijom nuklearne elektrane Zaporižja u južnoj Ukrajini pod ruskom okupacijom je krhka, rekao je šef UN-ove agencije za nuklearni nadzor, prenosi The Guardian.

"Situacija s vanjskim napajanjem i dalje je iznimno nesigurna. Postoji jedna linija koja napaja postrojenje", rekao je Rafael Grossi, čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju.

16:40 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da će Rusija stabilizirati situaciju u četiri ukrajinske regije koje je nedavno anektirala, čime je neizravno priznao izazove s kojima se suočava Rusija kako bi zadržala kontrolu.

Ruske snage pretrpjele su značajne gubitke u dvije od četiri regije od petka, kada je Putin potpisao njihovo uključivanje u Rusiju nakon referenduma koje su Ukrajina i Zapad osudili kao prisilne i nezakonite.

"Polazimo od činjenice da će se situacija stabilizirati, moći ćemo mirno razvijati ove teritorije", rekao je Putin.

16:39 Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu su većinom podržali nastavak sankcija Rusiji i snažno osudili rusku aneksiju ukrajinskih teritorija na raspravi o eskalaciji ruske agresije u Ukrajini.

Više o toj temi možete pročitati >>OVDJE.

16:15 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je na Twitteru ažurirane podatke o ruskim vojnim gubicima. Kako stoji u infografici, do sada je u ratu poginula 61000 ruskih vojnika.

15:23 Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je novu kartu rata u Ukrajini.

15:05 Kiril Stremousov, jedan od čelnika ruskih vlasti u okupiranoj oblasti Herson, sugerirao je na Telegramu da su ukrajinske snage imale gubitke tijekom pokušaja prodora u spomenutu regiju.

"Velika igra u regiji Herson se nastavlja. Za mnoge ukrajinske naciste ova igra je već završila na periferiji. Svi koji s oružjem dođu na područje Hersonske oblasti Ruske Federacije bit će uništeni", napisao je.

Istraga eksplozije Sjevernog toka

14:30 Njemačka federalna policija objavila je da smatra su eksplozije na plinovodu Sjeverni tok prošlog tjedna bile rezultat sabotaže, objavio je Reuters. Glasnogovornik njemačke vlade je na rednovnoj novinskoj konferenciji odbio komentirati jesu li državni akteri odgovorni za navodnu sabotažu.

Međutim, u objavi njemačke policije stoji da još nema saznanja tko je iza sabotaže, ali "budući da se radi o kompleksnom zadatku i odgovarajućoj pripremi, vjerojatno je da se radi o djelovanju državnih aktera". 

13:58 Serhij Gajdaj, guverner regije Luhansk, objavio je da je službeno počelo oslobađanje te regije.

"Nekoliko mjesta već je slobodno od ruske vojske", napisao je Gajdaj na Telegramu.

U utorak je Ukrajina već objavila da je njezina vojska napravila proboj u južnoj regiji Herson. Osim toga, sve veću kontrolu imaju i na istoku države. Veliki protunapad u posljednjih nekoliko dana je, izgleda, urodio plodom i otvorio put za grad Luhansk.

13:40 Petro Kotin, direktor ukrajinske državne energetske tvrtke Energoatom, postavio se na čelo nuklearne elektrane Zaporižje.

Učinio je to nakon što su prošlog petka ruske snage uhvatile Ihora Murašova, bivšeg direktora spomenute elektrane, zavezavši mu oči dok se vraćao kući s posla. Oslobođen je u ponedjeljak nakon što je pred kamerom bio prisiljen davati lažne izjave.

13:05 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se vojnim i sigurnosnim osobljem kako bi zajedno razmotrili planove za daljnje oslobađanje ukrajinskih teritorija. Osim o borbama s Rusijom, raspravljalo se i oslobođenim područjima.

Među prisutnima su bili ministar obrane Oleksij Reznikov, vrhovni zapovjednik Valerij Zalužni i ​​načelnik Glavne obavještajne uprave Kirilo Budanov.

Podsjetimo, ukrajinska je vojska tijekom posljednjih nekoliko dana ostvarila velike vojne uspjehe na jugu i na istoku države.

Glasnogovornik Kremlja o širenju lažnih vijesti

12:30 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se predsjednik Vladimir Putin ne planira obratiti naciji zbog promjene statusa "specijalne vojne operacije". Time je opovrgnuo informacije koje je objavio neovisni ruski medij Readovka.

"Ne, nije tako. To su lažnjaci", rekao je Peskov novinarima, izvijestile su RIA Novosti.

Reuters prenosi da je Peskov također istaknuo da će Rusija nastaviti s pripajanjem četiriju ukrajinskih regija.

"One će zauvijek biti s Rusijom i bit će vraćene", rekao je medijima glasnogovornik Kremlja.

11:36 Vojni analitičari opisali su kako misle da bi mogla izgledati ukrajinska pobjeda u ratu. Krajnji cilj ukrajinskih protunapada na istoku i jugu zemlje mogao bi, ističu, biti Krim. Više o toj analizi možete pročitati >>OVDJE.

11:23 Vladimir Putin mogao bi se tijekom dana obratiti naciji, objavio je ruski neovisni medij Readovka, a prenio ga je britanski Sky News. Spomenuti ruski medij tvrdi da bi ruski predsjednik mogao promijeniti status "specijalne vojne operacije". Međutim, Kremlj još nije službeno potvrdio da će doći do obraćanja.

Putin je danas službeno potpisao aneksiju takozvane Narodne republike Doneck i Luhansk te regija Zaporižje i Herson, što ih je, barem za Ruse, učinilo ruskim teritorijem.

Podsjetimo, Putin je u prethodnom obraćanju rekao da ne blefira kada kaže da će upotrijebiti "sva sredstva koja su nam dostupna" ako ruski teritorij bude ugrožen, uključujući i nuklearno oružje.

9:20 Ruski predsjednik Vladimir Putin službeno je potpisao aneksiju više od 15 posto ukrajinskog teritorija, nakon što su to odobrila oba doma parlamenta Ruske Federacije.

U najvećoj ekspanziji ruskog teritorija u posljednjih pola stoljeća Putin je ruskim proglasio takozvane Narodne republike Doneck i Luhansk te regije Zaporižju i Herson.

Rusija je proglasila aneksiju nakon što su na okupiranim područjima održani referendumi. Zapadne države i ukrajinske vlasti tvrde da referendumi nisu u skladu s međunarodnim zakonodavstvom i da ne predstavljaju stvarno stanje na terenu.

Anektirana područja nisu pod potpunom ruskom kontrolom. Iako precizne granice još nisu utvrđene, ruske vlasti žele aneksijom prisvojiti oko 18 posto ukrajinskog teritorija.

Karte ruskog ministarstva obrane pokazale su da je tijekom posljednjih nekoliko dana došlo do velikog proboja ukrajinskih snaga na istoku i jugu države, gdje Rusija gubi sve više teritorija.

Europska unija dogovorila novi paket sankcija

8:30 Predstavnici država članica Europske unije tijekom noći su došli do političkog dogovora oko novog paketa sankcija, koje uključuju ograničenje cijene nafte, čemu su se neke članice dosad protivile.

Radi se o osmom paketu sankcija od početka rata u Ukrajini. Ovog puta postavljene su pravne osnove za uvođenje ograničenja cijene nafte, što su još ranije dogovorile zemlje G7, ali ne i Europska unija.

Međutim, predstavnici nekoliko zemalja članica izrazili su zabrinutost zbog utjecaja novih mjera na njihovo gospodarstvo. Euroactiv navodi, pozivajući se na diplomate Unije, da će Malti, Grčkoj i Cipru, između ostalog, biti dopušteno provođenje procjene o utjecaju mjera.

Još se ne zna točna cijena koja će biti postavljena. Očekuje se da će konačna verzija nacrta novih mjera, uključujući i ograničenje cijene nafte, biti potpisana danas ili sutra. U svakom će slučaju biti potpisana prije sastanka čelnika država članica Unije koji u Pragu počinje četvrtak.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zbog ranijih najava ograničenja cijene ruskih energenata prijetio je Europi. Pritom je rekao da će obustaviti dostavu svih energenata ako se nastavi sa sankcijama.

"Nećemo dostaviti plin, naftu, ugljen. Nećemo dostaviti ništa", rekao je te, referirajući se na poznatu rusku bajku, dodao da je Rusija spremna dopustiti da se "vučji rep smrzne".

7:00 ''Opskrba vojnim proizvodima koju provode Sjedinjene Države i njihovi saveznici ne samo da donosi dugotrajno krvoproliće i nove žrtve nego povećava i opasnost od izravnog sukoba između Rusije i zapadnih zemalja, rekao je ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.

"Mi to vidimo kao izravnu prijetnju strateškim interesima naše zemlje", napisao je u srijedu Antonov u aplikaciji za slanje poruka Telegram.

Pročitajte i ovo Zelenski, Putin Iz minute u minutu Rusija objavila gdje su joj nove granice, Putin mijenja pravila za mobilizaciju. U Kijevu dijele tablete joda

Pročitajte i ovo Ilustracija NATO bi uzvratio Crne prognoze vojnog analitičara "Ako Putin pokrene nuklearni napad, to će značiti smak svijeta"

6:45 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je ukrajinska vojska ostvarila velik i brz napredak u borbi protiv ruskih snaga te da je u proteklih tjedan dana oslobodila desetke gradova na jugu i istoku zemlje.

"Samo ovoga tjedna, nakon ruskoga pseudoreferenduma, deseci naselja su oslobođeni. Sva se ona nalaze na području Hersona, Harkiva, Luhanska i Donecka", rekao je Zelenski.

6:30 Ukrajinske snage ponovno su zauzele nekoliko sela u napredovanju duž strateški važne rijeke Dnipro. Na istoku zemlje proširile su ofenzivu nakon zauzimanja glavnoga ruskog uporišta na sjeveru Donecka, grada Limana.

Ruske snage u regijama Doneck i Herson proteklih dana su bile prisiljene na povlačenje i čini se da imaju problema u zaustavljanju ukrajinske vojske, koja dobiva sve više opreme sa Zapada. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene