Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šef Fonda za obnovu Zagreba

Damir Vanđelić otkrio što se prvo obnavlja, kada će se građanima refundirati novac i ide li u utrku za Zagreb: "Nemam baš afiniteta za politiku"

Damir Vanđelić, šef Fonda za obnovu Grada Zagreba, i Mislav Bago
Damir Vanđelić, šef Fonda za obnovu Grada Zagreba, i Mislav Bago DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Damir Vanđelić, šef Fonda za obnovu Grada Zagreba Damir Vanđelić, šef Fonda za obnovu Grada Zagreba Foto: DNEVNIK.hr +0 Damir Vanđelić, šef Fonda za obnovu Grada Zagreba, i Mislav Bago Galerija 1/2 >>
Damir Vanđelić trebao bi voditi obnovu Zagreba nakon potresa. Otkrio je što se prvo obnavlja i koliko je novca za prvu godinu pripremljeno.

Od jednog dokazanog menadžera puno očekuju Zagrepčani čiji su domovi stradali u potresu. Obnova bi trebala početi na proljeće. Što se prvo obnavlja, koliko je novca za prvu godinu pripremljeno i čija će biti zadnja u obnovi - gradonačelnika ili šefa Fonda za obnovu Zagreba, otkriva Damir Vanđelić šef Fonda za obnovu Zagreba. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odrađeno 2,3 posto zahtjeva građana Šef Fonda za obnovu Zagreba od potresa: "Efikasnost obnove je niska. Nitko s tim ne može biti zadovoljan" Marina Jurković 17 mjeseci od potresa Obitelj si sama želi obnoviti kuću, ali ne može ni to: "Odgovora nema, ništa ne javljaju. I po 50 puta sam zvala Ministarstvo"

 "Jesam, nekoliko puta sam se zapitao što mi je to trebalo, ali ovo je moja struka i ja to znam raditi", kazao je novi šef Fonda koji je na ovoj poziciji nešto više od mjesec dana.

Obnova počinje na proljeće, no dobar dio građana centra već obnavlja svoje stanove mimo Fonda. Vanđelić objašnjava kada oni mogu dobiti refundanciju novca. "Građani trebaju podnijeti zahtjev, a nakon toga u roku od pet šest tjedana mogu dobiti novac", otkriva. 

Procjenjuje da će veliki građanski zahvati u centru grada početi u svibnju iduće godine. Na pitanje da li će se blokovski obnavljati Grad odgovara: "Jesam ja sam pobornik toga, jer bi bilo jeftinije, kad obnavljate blok onda jedan dio fiksnih troškova građana razmazujete na više zgrada i bit će jeftinije, a prometno opterećenje će biti manje", objašnjava. 

Odjel za prevenciju prevara

O prikupljanju dokumenta za obnovu kaže: "Prikupljanje dokumenata košta nekoliko stotina kuna, sustav to ima, ali ti dokumenti će se uskoro moći pokupiti iz svih mogućih sustava, jer radimo na novom IT rješenju", kazao je.

Uskoro će biti formiran Odjel za prevenciju prevara. "Oni će kontrolirati i zaposlenike i sve moguće povezanosti s građevinarima i to će činiti prije potpisa ugovora. Ukoliko se otkriju malverzacije ili korupcija, u tom slučaju poništit će se natječaj", napominje. 

Pojasnio je i situaciju višestambene zgrade i što će se dogoditi ako jedan dio stanara ne želi obnovu zgrade. "U višestambenoj zgradi, zakon predviđa da stanari koji imaju većinu mogu preglasati manjinu. Stanarima koji ne žele obnovu, stavit će se zalog na njihovu nekretninu". Objasnio je i socijalni cenzus i tko će to kontrolirati. "Fond samo provodi odluke, a kontrolira Ministarstvo", ističe. 

Objasnio je i tko ima prioritet kod obnove. "Niti ja niti gradonačelnik nemamo utjecaj na redoslijed obnove. Redoslijedi idu kada se zahtjevi podnesu. Ako bude velika količina, mi ćemo ih grupirati ili blokovski ili u smislu rasterećenja prometa u nekom dijelu grada".

Komentirao je i instrument javne dražbe. Neki su ga nazvali najbrži prst. "To nema veze jedno s drugim, ovo će biti tko da manje. Nitko u Fondu ne zna tko će dobiti posao, jer svi su pod šiframa", pojašnjava. 

Kaže kako će iduće godine imati 40-ak zaposlenika, a u "vrhu opterećenja" do 80-ak. Plaća novog šefa Fonda je 13.000 netto. 

Na pitanje je li spreman biti kandidat HDZ-a na lokalnim izborima kaže: "Nisam spreman uopće o tome sada razgovarati. Ne mogu sada o tome mogu razgovarati i nemam baš afiniteta za politiku, ali još ću razmisliti. Šanse da idem u utrku su pet posto", kazao je. 
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene