Damir Vanđelić trebao bi voditi obnovu Zagreba nakon potresa. Otkrio je što se prvo obnavlja i koliko je novca za prvu godinu pripremljeno.

Galerija Damir Vanđelić, šef Fonda za obnovu Grada Zagreba, i Mislav Bago +0 Damir Vanđelić, šef Fonda za obnovu Grada Zagreba

Od jednog dokazanog menadžera puno očekuju Zagrepčani čiji su domovi stradali u potresu. Obnova bi trebala početi na proljeće. Što se prvo obnavlja, koliko je novca za prvu godinu pripremljeno i čija će biti zadnja u obnovi - gradonačelnika ili šefa Fonda za obnovu Zagreba, otkriva Damir Vanđelić šef Fonda za obnovu Zagreba. 

Vezani članci Vesna Stefanović Kaos sa obnovom Zagreba - u sanaciju zgrade uložili 200.000 kuna, a do povrata novca ne mogu mjesecima: "Nema šanse da se dobiju na telefon" Damir Vanđelić Šef Fonda za obnovu Zagreba od potresa otkrio zašto se sve odvija presporo: "U Sisku, Petrinji i Glini radovi se ne provode po Zakonu o obnovi"

 "Jesam, nekoliko puta sam se zapitao što mi je to trebalo, ali ovo je moja struka i ja to znam raditi", kazao je novi šef Fonda koji je na ovoj poziciji nešto više od mjesec dana.

Obnova počinje na proljeće, no dobar dio građana centra već obnavlja svoje stanove mimo Fonda. Vanđelić objašnjava kada oni mogu dobiti refundanciju novca. "Građani trebaju podnijeti zahtjev, a nakon toga u roku od pet šest tjedana mogu dobiti novac", otkriva. 

Procjenjuje da će veliki građanski zahvati u centru grada početi u svibnju iduće godine. Na pitanje da li će se blokovski obnavljati Grad odgovara: "Jesam ja sam pobornik toga, jer bi bilo jeftinije, kad obnavljate blok onda jedan dio fiksnih troškova građana razmazujete na više zgrada i bit će jeftinije, a prometno opterećenje će biti manje", objašnjava. 

Odjel za prevenciju prevara

O prikupljanju dokumenta za obnovu kaže: "Prikupljanje dokumenata košta nekoliko stotina kuna, sustav to ima, ali ti dokumenti će se uskoro moći pokupiti iz svih mogućih sustava, jer radimo na novom IT rješenju", kazao je.

Uskoro će biti formiran Odjel za prevenciju prevara. "Oni će kontrolirati i zaposlenike i sve moguće povezanosti s građevinarima i to će činiti prije potpisa ugovora. Ukoliko se otkriju malverzacije ili korupcija, u tom slučaju poništit će se natječaj", napominje. 

Pojasnio je i situaciju višestambene zgrade i što će se dogoditi ako jedan dio stanara ne želi obnovu zgrade. "U višestambenoj zgradi, zakon predviđa da stanari koji imaju većinu mogu preglasati manjinu. Stanarima koji ne žele obnovu, stavit će se zalog na njihovu nekretninu". Objasnio je i socijalni cenzus i tko će to kontrolirati. "Fond samo provodi odluke, a kontrolira Ministarstvo", ističe. 

Objasnio je i tko ima prioritet kod obnove. "Niti ja niti gradonačelnik nemamo utjecaj na redoslijed obnove. Redoslijedi idu kada se zahtjevi podnesu. Ako bude velika količina, mi ćemo ih grupirati ili blokovski ili u smislu rasterećenja prometa u nekom dijelu grada".

Komentirao je i instrument javne dražbe. Neki su ga nazvali najbrži prst. "To nema veze jedno s drugim, ovo će biti tko da manje. Nitko u Fondu ne zna tko će dobiti posao, jer svi su pod šiframa", pojašnjava. 

Kaže kako će iduće godine imati 40-ak zaposlenika, a u "vrhu opterećenja" do 80-ak. Plaća novog šefa Fonda je 13.000 netto. 

Na pitanje je li spreman biti kandidat HDZ-a na lokalnim izborima kaže: "Nisam spreman uopće o tome sada razgovarati. Ne mogu sada o tome mogu razgovarati i nemam baš afiniteta za politiku, ali još ću razmisliti. Šanse da idem u utrku su pet posto", kazao je. 
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju