Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optimizam na izdahu

Gospodarstvenici: Sve je slabije svjetlo na kraju tunela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki stoti zaposlenik u Hrvatskoj iduće godine bi mogao ostati bez posla. Optimizam zato postaje omiljena riječ kada se govori o izlasku iz ekonomske krize u Hrvatskoj, no gospodarstvenici ne vide previše razloga da ona izađe i iz njihovih usta.

Slabo svijetli na kraju tunela, jer optimizam je želja, a restrukturiranje, što znači otpuštanje i smanjenje plaća realnost hrvatskih gospodarstvenika. 'Mi smo se već odavno spremili za krizu. Napravili reorganizaciju, restrukturiranje. To što smo mislili ljudi otpustiti, otpustili smo, smanjili smo plaće', rekao nam je Domagoj Ivan Milošević iz Pastor grupe.

Pročitajte i ovo Oleg Butković Sukob s predsjednikom Butković odgovorio na izjave o "bratovu poslu s kamionima" i poslao novu poruku Ilustracija Objavio Invesco Inflacija će biti gora nego u zadnjih 10 godina: Zemlje vraćaju kući svoje zlatne rezerve

>> U novoj godini čeka nas stara recesija

U 2010. nezaposlenost bi mogla rasti za još najmanje 1 posto na 15,5 posto, odnosno svaki stoti zaposlenik može strahovati za radno mjesto. Malo je gospodarstvenika koji će na godinu zapošljavati, samo 11 posto. 44 posto planira isti broj zaposlenih, a njih 45 posto planira otpuštati radnike. Prednjače trgovci i građevinari koje je kriza najviše pogodila. 'U svakom slučaju ukoliko država ne promjeni svoj stav o kapitalnim investicijama vjerujemo da će to prouzročiti velike probleme u građevinskim tvrtkama', tvrdi Ivica Crnković iz Osijek Koteksa.

Stav se treba mijenjati i u odnosu na nelikvidnost. No čak 45 posto gospodarstvenika očekuje pogoršanje mogućnosti naplate, a 40 posto predviđa ovogodišnju razinu dok 15 posto vjeruje da će rak rana koja uzrokuje najviše problema gospodarstvu biti manja. 'Od nje ovisi, od snabdijevanja privrede novcem, kako će privreda funkcionirati. Zato mislim da bi se to pitanje trebalo čim prije rješavati', istaknuo je ekonomski analitičar Žarko Primorac. Potraživanja po kreditima sve će teže naplaćivati i banke. Ni gospodarstvenici ni građani ne mogu očekivati da će u 2010. jeftinije posuđivati novac. Optimizam i sljedeće godine ostaje samo riječ u ekonomskom rječniku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene