Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gospićki sudac Pavo Rukavina razriješen dužnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudac i bivši predsjednik gospićkog Županijskog suda, Pavo Rukavina, razriješen je danas sudačke dužnosti zbog nepravilnosti u radu na 28 predmeta, od kojih je sedam otišlo u zastaru.

Rukavina je nakon 20 godina sudačkog staža razriješen, iako je tročlano Stegovno vijeće DSV-a predložilo samo novčanu kaznu. 

Pročitajte i ovo Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević Uz kadrovsku premetaljku Gradonačelnik neće predložiti proračun, ide se na izbore: "Vjerojatno smatraju da je došlo njihovo vrijeme" Privođenje gospićkih policajaca Grozna priča iz Gospića Policajac osumnjičen za silovanje u istražnom zatvoru zbog dječje pornografije

No, na današnjoj sjednici, DSV je u punom sastavu odlučio gospićkog suca kazniti najtežom kaznom na koju će se on, kako je najavio njegov odvjetnik Krešimir Vilajtović, žaliti Ustavnom sudu.

Do pravomoćne odluke tog suda Rukavina ostaje suspendiran.

Obrazlažući odluku DSV-a, predsjednik tog tijela Ivan Mikšić istaknuo je da je u slučaju Rukavine riječ o nedopustivom neurednom obnašanju dužnosti suca koji je kao bivši predsjednik suda trebao biti još odgovorniji u svom radu i služiti za primjer drugima.

Umjesto toga, sedam kaznenih predmeta mu je palo u zastaru, a u nekim slučajevima predmete je prikazivao riješenima, a odluke je izrađivao naknadno.

DSV je zauzeo stav da bi mu se neki propusti i mogli zanemariti da je riječ o sudu koji je preopterećen predmetima, no kako to nije slučaj s gospićkim sudom odlučili su se za najtežu kaznu.

Podnoseći zahtjev za stegovnim postupkom lani je istu kaznu zatražila i predsjednica gospićkog Županijskog suda Dubravka Rudelić kojoj Rukavina krajem 2005. nije želio predati dužnost predsjednika suda.

Tada je Ministarstvo pravosuđa provelo nadzor te utvrdilo niz
nepravilnosti i neurednosti u postupanju, posebno jer se u nekim predmetima i nakon proteka više godina nisu poduzimale nikakve radnje, a u nekima su nastupile zastare kaznenog progona.

U drugom stegovnom postupku DSV je oslobodio odgovornosti suca rovinjskog Općinskog suda Damira Kapovića kojega se teretilo da je zbog njegovog propusta 75-godišnji Nikola Ivezić četiri dana dulje ostao u pritvoru.

Naime, na rovinjski sud je na kraju tjedna 6. travnja stigla odluka o ukidanju pritvora, no suca Kapović, koji je, kako je utvrdio DSV, bio opravdano odsutan, o tome nitko nije obavijestio. 

Na nesreću 75-godišnjaka, nakon vikenda uslijedio je neradni uskršnji ponedjeljak, pa je iz pulskog zatvora pušten tek 10. travnja.

DSV je utvrdio da sudac Kapović nije odgovoran te da je za propust kriv netko na sudu. 

No za daljnju istragu DSV nije ovlašten, pa će 75-godišnjak morati tužiti sud, odnosno državu, što je i najavio u medijima kada je doznao da je iza rešetaka bio dulje nego li je trebao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene