Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Aktivisti Zelene akcije, u suradnji s aktivistima GONG-a, Transparency Internationala Hrvatska i Zelene Istre danas su na zagrebačkoj tržnici Dolac u prosvjednoj akciji pod nazivom 'Ne možemo jesti golf loptice!' pozvali Vladu i Hrvatski sabor da ukinu zakon o igralištima za golf koji omogućuje prenamjenu poljoprivrednog i šumskog zemljišta u građevno.


Akciji su se pridružile dolačke kumice i prodavači, koji su na štandove stavili zastavice za golf, a golfske loptice u kutije za jaja, među povrće i voće. Nosili su značke i lijepili naljepnice 'Izvlašteno radi golf igrališta' na 'škarnicle' u koje su kupcima stavljali proizvode. Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević izjavio je da su prije desetak dana uputili dopis predsjednici vlade Jadranki Kosor tražeći da pokrene postupak za ukidanje toga zakona kao doprinos borbi protiv korupcije. Jer, ustvrdio je, taj zakon ne potiče golferski turizam, već omogućuje izvlaštenje poljoprivrednog i šumskog zemljišta kako bi se izgradili apartmani i vile i donosili zaradu građevnim poduzetnicima.

Vezani članci Glasovanje, ilustracija Vlada danas raspisuje lokalne izbore: Novu vlast biramo u čak 576 gradova, općina i županija Plenković objavio da će umirovljenici dobiti COVID dodatak u iznosima od 400 do 1200 kn - 2 Plenković otkrio iznos COVID dodatka: "Ovime ne kupujemo glasove umirovljenika. Ovo je potez odgovorne Vlade"

Istaknuo je da je Hrvatska jedina zemlja koja ima takav zakon te da su Zelena akcija, GONG i Transparency International još u veljači podnijeli zahtjev za ocjenu njegove ustavnosti. Rekao je da se u Hrvatskoj planira izgraditi 60-ak golferskih igrališta na, kako je procijenjeno, 7500 do 10.000 hektara prostora. To je, upozorio je, dvostruko više od površine namijenjene ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji, koja iznosi 5000 hektara.  (Hina)