Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpuna blokada

Koronakriza je desetkovala glazbenu industriju, gubici se broje u milijunima, a otkazi u desecima tisuća

Aktualno Galerija Informer: Koronavirus i glazbena industrija - 1 Informer: Koronavirus i glazbena industrija - 1 Foto: Informer Informer: Koronavirus i glazbena industrija - 2 Informer: Koronavirus i glazbena industrija - 2 Foto: Informer Informer: Koronavirus i glazbena industrija - 3 Informer: Koronavirus i glazbena industrija - 3 Foto: Informer Informer: Koronavirus i glazbena industrija - 4 Informer: Koronavirus i glazbena industrija - 4 Foto: Informer +5 Informer: Koronavirus i glazbena industrija - 5 Galerija 1/10 >>
Veliki festivali otkazani su i prije nego što je došlo ljeto. Glazbena industrija grca u dugovima, a otkazi najviše pogađaju one koji su zaposleni na pomoćnim pozicijama i organizaciji.

Glazbena industrija jedna je od najpogođenijih gospodarskih grana u pandemiji koronavirusa. U cijelom svijetu odgođeno je na tisuće koncerata i festivala, a gubici se broje u milijunima. Neizvjesnost raste iz dana u dan, a globalna kreativna zajednica traži odgovore i konkretna rješenja.

Pročitajte i ovo Lidija Samardžija Zbunjujuće informacije Neujednačena pravila za koncerte i fešte u doba korone: "Opet ista konfuzija kao prije 10, 15 dana. Mi u takvom problemu živimo već godinu dana" Ivan Dečak - 3 Tko će platiti testove? Glazbenici od ljeta puno očekuju. Ipak, jednom su mjerom izrazito nezadovoljni: "Ministrica kulture jasno je rekla da bi te troškove trebao snositi Stožer ili Vlada"

"Vjerojatno će ova godina još uvijek ostati poprilično diskutabilna. Otkazan je Glastonbury Festival, otkazana je domaća Ultra. Već to zapravo govori da veliki igrači ne žele uopće razmišljati o potencijalnim rizicima koji ih čekaju već za dva mjeseca”, tvrdi glazbeni kritičar Hrvoje Horvat.

ZAMP je objavio kako su zabilježili pad u honorarima od trideset posto. Znatno su smanjili broj zaposlenika i rad prebacili na online servise i digitalno korištenje glazbe.

"Financijski će i ova godina biti čak nešto slabija nego 2020. jer smo u 2020. bar imali prva tri mjeseca, recimo, potpuno normalna. Tek od ove godine u 2021. možemo možda očekivati da to budu zadnja tri mjeseca”, objasnio je Nenad Marčec iz ZAMP-a.

Nije problem u pjevačima, nego u popratnim otkazima

Upravo su streaming servisi prošle godine bili najpopularniji za slušanje glazbe. No prodaja ploča, ulaznica i koncerti i dalje generiraju najveće prihode za glazbenike koji od YouTubea dobivaju tek mrvice sa stola. Gledajući cijelu industriju, bez posla nisu ostali samo pjevači i njihovi bendovi.

"To su ljudi koji rade rasvjetu, na razglasima, zaštitari, iznajmljivanje dvorana. Dakle tu ima strašno puno troškova i zbog toga ne samo da su glazbenici bili u lošoj poziciji u protekloj godini dana nego i sve ove industrije koje rade s njima", rekao je glazbeni kritičar.

Poslovni korisnici glazbe koji su u ožujku prošle godine morali zaustaviti ili promijeniti svoje poslovanje oslobođeni su plaćanja naknade ili su dobili popuste. Ove godine pokrenuta je akcija ''Jer svirati se mora'', a cilj je projekta omogućavanje koncertne aktivnosti u uvjetima pandemije koronavirusa i želja da se što bezbolnije premosti period u kojem su glazbene aktivnosti znatno smanjene.

Kriza ih natjerala da budu još kreativniji

Ove godine nezavisna glazbena novinarska nagrada održala se unatoč krizi. Nominacija je bilo puno, što je pokazalo kako su glazbenici bili kreativniji nego ikad prije. Za nagradu je konkuriralo na stotine pjesama. Iako je velik dio pjesama snimljen, one se još uvijek ne izdaju jer se ne mogu monetizirati.

"Na jedan način vi pišete glazbu zbog publike, da ona dođe do publike, ali od nečega morate živjeti. Naravno, ako u ovom trenutku izdate novu pjesmu, a ona se ne može na neki način monetizirati kroz koncerte, nastupe i ostalo, vi ste zapravo, kako bih rekao, potrošili novac, a niste ga uspjeli povratiti”, zaključio je Marčec.

Procjene su da će glazbena industrija nakon krize buknuti, a jedna od odrednica Europske komisije bit će i oslonac na kulturne i kreativne industrije koje bi trebale biti jedan od glavnih pokretača ekonomije. Sve nade polažu se u 2022. godinu, kada ćemo bezbrižno moći uživati na koncertima i festivalima.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene