Državna blagajna sporo se puni, a novca je sve manje i za one koji su u krizi najviše pogođeni: ugostitelji, turističke agencije, autoprijevoznici. Dok ti sektori žude za novim vladinim mjerama, ministar financija Zdravko Marić je poručio da ih država ne može financirati do beskonačnosti.

Galerija Hrvatski zavod za zapošljavanje Prazan kafić - 1 +0 Prazan kafić - 2

Najavljeno pogoršanje vremena stiglo je i kao podsjetnik za ugostitelje da će uskoro morati u potpunosti zaboraviti na svoje terase i poslovanje preseliti unutra. To zbog pridržavanja epidemiološkim mjera znači i nove gubike jer s razmakom između stolova gubi se prostor za potencijalne goste, a time i prihod. Očekuje se da će ukupna zarada biti i do 40 posto manja nego lani.

Vezani članci Markov trg, ilustracija Nezaposlenost raste, potrošnja pada: Koliko doista može pomoći nacionalni plan oporavka kojim maše premijer Plenković? Projekcije kretanja stope nezaposlenosti Vlada objavila gospodarsku prognozu: Provjerili smo kome će plaće rasti, a tko su gubitnici proračuna

"Umjesto dosadašnjih 15 milijardi, koliko je bilo, to je devet milijardi kuna prometa. Tih šest milijardi kuna će se napravit reperkusija na način da će doći do otkaza, propadanja firmi, otkazivanja prostora i ekonomski učinak će biti izrazito težak", rekao je Marin Medak, predsjednik Udruge ugostitelja

Zato ugostitelji apeliraju na daljnju pomoć države.

"Za ugostitelje koje spominjete smo produljili mjere potpora da im olakšamo, koliko je moguće, čuvanje radnih mjesta", rekao je ministar financija Zdravko Marić te je dodao: "Sve to ima svoje financijske reperkusije. Nema ni jedne zemlja koja to može neograničeno financirati."

Bez konkretne Vladine pomoći, ističu ugostitelji, brojni lokali neće dočekati proljeće. Prema sadašnjim brojkama i parametrima, već ove zime bismo samo u ugostiteljstvu mogli ostati bez 30.000 radnika.

"Mi ne možemo očekivati da ćemo preživjeti zimu bez određenih subvencija. Mi tražimo porezno rasterećenje da možemo raditi jer, ako je nama država oduzela pravo i smanjila kapacitete za 40 posto i nametnula nove standarde poslovanja bez da nam je dala porezno rasterećenje, mi ne možemo očekivati nikakav progresivan napredak u toj djelatnosti", rekao je Medak.

Sezona je gotova, a čeka nas nikad teže jesen i zima

Vlada za jesen nudi mjere skraćenog radnog vremena, ali sve je više onih kojima takva opcija nije prihvatljiva. Među njima su i vozači autobusa.

"Ona je u potpunosti neprimjenjiva zato što se struktura prijevoza ne može tako organizirati, a i postoji poseban zakon koji ne prepoznaje i ne predviđa takav oblik rada", rekao je Hrvoje Meštrović, predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika.

Ministarstvu rada jučer su poslali zahtjev da im se najesen nastave isplaćivati mjere po istom modelu kao za srpanj i kolovoz jer gubici se, kažu, gomilaju.

"Turizma nema, nema posebnih vožnji, nema povremenih vožnji. Zatvorene su granice, nema linija prema inozemstvu, a ovo što je lokalno je također pod pritiskom pada broja putnika", rekao je Meštrović.

U problemima i turističke agencije. Za njih je sezona gotova, a čeka ih nikad teže jesen i zima.

"Turističko gospodarstvo se ne može nadati nikakvim ekonomskim efektima sve do četvrtog mjeseca iduće godine. Samom tom činjenicom znamo da je nemoguća održivost i turističkog sektora i putničkih agencija i mjere Vlade su i više nego neophodne", rekao je Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK.

Procjene govore da bi u sektoru turizma bez posla moglo ostati i do 60 tisuća ljudi. Ministar Marić jučer je rekao da treba spustiti lopticu i "ne zazivati vruću jesen i val otpuštanja". Kako god, na Zavodu za zapošljavanje već je 151 tisuća radnika, što je 11.300 više nego početkom godine.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju