Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbunjujuće informacije

Neujednačena pravila za koncerte i fešte u doba korone: "Opet ista konfuzija kao prije 10, 15 dana. Mi u takvom problemu živimo već godinu dana"

Aktualno Galerija Mladen Šćulac, načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac, načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije Foto: DNEVNIK.hr Lidija Samardžija Lidija Samardžija Foto: DNEVNIK.hr Ivan Dečak Ivan Dečak Foto: DNEVNIK.hr Koncert - 1 Koncert - 1 Foto: In Magazin +0 Koncert - 2 Galerija 1/5 >>
I dok mnogi mladi vani žele cjepivo da bi mogli na koncerte i festivale, u Hrvatskoj onima koji se ne žele cijepiti, a žele na koncert, Ministarstvo kulture daje novac za testiranja uoči koncerta. Za neke koncerte morate imati COVID potvrdu, za neke ne morate... pokušali smo ova neujednačena pravila razjasniti.

Jura iz Zagreba na koncerte dugo nije išao. "Nisam išao već jako dugo, već preko godinu dana. Zašto? Zato što jednostavno svi ti koncerti na koje sam htio ići su bili veći i odgođeni su sljedeću godinu, pa za godinu dana još nakon toga. Čekam sad da se stvari vrate u neku normalu", kaže.

Pročitajte i ovo Ilustracija ipak su rijetke Otkrivene dvije nove nuspojave cjepiva protiv korone: Pregledali kartone čak 99 milijuna ljudi, ovo su rezultati Nove mjere zaštite od koronavirusa - 5 Izvođači na mukama Brojke nikad veće, a promjene u mjerama nikad manje, osim za njih: "Jedino smo mi opet ograničeni"

"To mi nije uopće gušt, to mi je onako nekako sve isforsirano. Ne, pod tim uvjetima ne", kaže Marina iz Zagreba.

I tek što su krenule organizacije većih koncerata i festivala, ponovno novi uvjeti i nova pravila. Odluku o održavanju takvih manifestacija u Dalmaciji i Istri sada donose lokalni stožeri.

"Opet ista konfuzija kao prije deset, petnaest dana, mjesec dana, dva mjeseca, tri mjeseca. Ustvari u takvom problemu mi živimo već godinu dana", kaže Lidija Samardžija, organizatorica manifestacija.

Do sada se na veće koncerte išlo s COVID potvrdama ili negativnim testom neposredno prije ulaska. Iako je Ministarstvo kulture subvencioniralo testiranje za koncerte s pet milijuna kuna, glazbenici i dalje nisu zadovoljni.

"Problem je što su cijene testova različite. Dakle imamo testove od deset, 50, 70, 150 kuna. I ako uzmemo u obzir da uz te testove koje imaju organizatori prije svega, trošak i zdravstvenih djelatnika koji moraju odraditi posao", objašnjava Ivan Dečak.

Tako se događa da test stoji više od ulaznice. Dok je primjerice cijena testa prije koncerta Thompsona i Hladnog piva u Sinju iznosila tek - deset kuna.

"Tu moramo istaknuti podršku i susretljivost grada Sinja koji nam je obećao u svim aspektima pomoći u realizaciji našeg programa", kaže organizatorica Jelena.

No najviše od svega glazbenicima i organizatorima smetaju dvostruki kriteriji.

"Gledamo prepune plaže, prepune trgove, prepune utakmice, prepune tramvaje i autobuse… Gdje vas nitko zaista ništa ne pita, a nas se zaista pita", ističe Samardžija.

"Ako se sjetimo prijašnjih vremena, ulaznice su se prodavale unaprijed. Danas se teško ljudi odlučuju kupiti kartu unaprijed jer ne znaju hoće li se koncert održati, hoće li se moći izaći na ulice, hoće li se desiti novi lockdown… Ovo je jako zbunjujuće vrijeme", kaže Dečak.

A da bi u dogledno vrijeme svima sve bilo jasno, traže jednake mjere - za sve.

Od ponedjeljka nova pravila za koncerte

O neujednačenim pravilima za koncerte reporterka Katarina Jusić razgovarala je s Mladenom Šćulcem, načelnikom Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije.

"Ako na koncert idemo večeras, možemo reći da vrijede mjere koje su na snazi u Primorsko-goranskoj županiji. Dakle, večeras s COVID potvrdom i drugim dokumentima možete odlaziti na priredbe, okupljanja, koncerte, neograničeno. Ili brzi antigenski test, PCR test ili dokaz o cijepljenju, to su sve vjerodostojni dokumenti", pojašnjava Šćulac.

Od ponedjeljka nova pravila – i za one koji pjevaju i za one koji slušaju.

"Nacionalni stožer je donio odluke koje se odnose na okupljanja do 50 osoba te do 1000 osoba uz digitalne potvrde. Treba naglasiti da od ponedjeljka te potvrde vrijede u čitavoj jadranskoj regiji, odnosno priobalju.

Treba još naglasiti da postoje još dodatni uvjeti gdje lokalni i županijski stožeri donose mjeru ako je to okupljanje više od 1000 osoba, a organizator mora dokazati da su sve te mjere epidemiološki opravdane", rekao je načelnik županijskog stožera PGŽ.

Kakva pravila vrijede za ribarske fešte i male fešte na obali?

"One će od ponedjeljka završavati u 24 sata, kontrola se vrši od strane ravnateljstva civilne zaštite, policijske uprave i državnog inspektorata. Oni su jedini ovlašteni da mogu izvršiti kontrolu", objasnio je.

I za male fešte od ponedjeljka trebaju COVID potvrde, a na organizatoru je da se pobrine za način na koji će se kontrole provoditi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene