Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvješće za 2017. i 2018.

Sabor o izvješću glavnog državnog odvjetnika: "Bolje ikad nego nikad, naravno da bi bilo puno bolje da je to odrađeno na vrijeme"

Na dnevnom redu Sabora bilo je izvješće glavnog državnog odvjetnika o radu državnih odvjetništava u 2018. te Državnog odvjetništva u 2017.

Na početku sjednice Sabora predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk zamolio je da se osigura glasanje kako bi nova SDP-ova zastupnica mogla prisegnuti. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da će vidjeti može li se sutra tijekom dana osigurati kvorum. ''Nije samo vaša zastupnica nego i Milan Kujundžić'', rekao je predsjednik parlamenta. Objasnio je da je glasanje koje je bilo predviđeno za petak odgođeno zbog izostanka većeg broja zastupnika, pa je prebačeno za kraj idućeg tjedna.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

Čelnik Mosta Božo Petrov upozorio je na veliki broj kladionica i patoloških kockara među kojima ima i maloljetnika. Kaže d treba bolje regulirati igre na sreću, raditi na preventivi i edukaciji.

U nastavku sjednice zastupnici su raspravljali  o izvješću glavnog državnog odvjetnika.

Analiza podataka za 2018. pokazuje da je priljev novih predmeta u odnosu na 2017. manji za šest posto, dok je broj riješenih predmeta u državnom odvjetništvu manji za jedan posto.

Na kraju 2018. za 10 posto smanjen je broj neriješenih predmeta u državnom odvjetništvu u odnosu na 2017., dok je broj kaznenih prijava u kojima počinitelj nije otkriven smanjen za četiri posto u odnosu na godinu ranije.

Indikatori uspješnosti koji se temelje na broju riješenih predmeta u državnom odvjetništvu i broju stvarnih rješavatelja pokazuju da se u razdoblju od 2016. do 2018. godine stopa ažurnosti povećava, kao i broj riješenih predmeta po rješavatelju, a istovremeno se skraćuje vrijeme rješavanja, navodi se u izvješćima.

Tijekom 2018. godine državna odvjetništva zaprimila su 35.154 kaznenih prijava, 8,9 posto manje nego 2017. godinu, a bilježi se pad broja prijava građana.

U 2018. godini doneseno je rješenje o provođenju istrage protiv 3719 osoba, a podignute optužnice protiv 16.102 osobe.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić komentirao je činjenicu da se u 2020. raspravlja o onome što je bilo prije dvije godine.

"Bolje ikad nego nikada, naravno da bi bilo puno bolje da je to odrađeno na vrijeme, odnosno u vremenu na koje se izvješće odnosi jer bi tada i Sabor mogao razmatrajući izvješće upozoriti izvršnu vlast", rekao je Jelenić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene