Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tjedan dana do škole

Učitelji upozoravaju na nelogičnosti oko nošenja maski u školama: ''Učenicima šaljemo lošu poruku''

Cijepljenje stagnira, a baš kao i kod ukupne populacije, broj cijepljenih u sustavu obrazovanja zapeo je na oko 50 posto. S glavnom tajnicom Sindikata hrvatskih učitelja Anom Tuškan razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

Postavlja se pitanje može li toliki broj necijepljenih ugroziti redovito održavanje nastave. Svi se nadaju da neće, sada je jasnije kako će izgledati školska godina nego što je to bilo prije tjedan dana, ali i dalje ima nedoumica, izvijestila je Štrbac koja je razgovarala s Anom Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Na pitanje zašto je tako mala procijepljenost prosvjetara Tuškan odgovara: "Premalo se priča da je velik dio zaposlenika u školama prebolio koronu, neki su preboljeli i primili su jednu dozu i ne mogu dobiti potvrdu, neke su poslali kući bez potvrde. Šarolika je situacija". Zbog toga nema ni službenih podataka o tome koliko ih ima imunitet.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Stožer objavio najnovije podatke, preminule su još četiri osobe: Provjerite stanje po županijama Slika nije dostupna SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Nacionalni stožer objavio najnovije brojke: Preminulo je još šest osoba, pogledajte stanje po županijama

Tuškan ističe da sindikat nije za prisile te je ključna osobna odgovornost.

U svijetu imamo već primjera gdje je za neke profesije cijepljenje obavezno pa tako i u obrazovanju. Tuškan kaže da se kod nas neće ići za prisilama.

Spomenula je primijer Slovenije koja je uvela obavezno testiranje. Pita se kakvo je uporište u zakonu o radu i što se smatra neopravdanim odbijanjem. "Slovenski pravnici imat će pune ruke posla", kaže Tuškan.

Dotaknula se i nelogičnosti i problema u hrvatskom sustavu. Ističe nelogičnost nošenja platnenih maski u učionicama. "Kad učenik pokaže simptome, učitelj stavlja vizir, šalje lošu poruku učenicima, mogu se pitati čemu ova maska uopće služi", kazala je. Još jedna od nelogičnosti je, kako navodi, i definiranje neposredne blizine kad se djeca svugdje druže, a ne samo u učionicama.

Za kraj je kazala kako je problema puno poput nedostatka osoblja i psihologa te se nada da će ih ministarstvo riješiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene