Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SITUACIJA U ITALIJI

Doktorica Nela Sršen o obaveznom cijepljenju: "To bi mogao postati bumerang, a razlog je paradoksalan"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Doktorica Nela Sršen pojasnila je epidemiološku situaciju u Italiji, te rekla da bi obveza cijepljenja mogla postati bumerang.

Doktorica Nela Sršen pojasnila je epidemiološku situaciju u Italiji, rekavši kako je Italija u zadnjih mjesec i pol dana bila bijela na europskoj ljestvici. "Sicilija je prva pokrajina koja je obojana u žuto, po novim parametrima koji više nisu samo indeks zaraženosti na 100.000 stanovnika, nego i indeks okupiranih na reanimacijama te indeks okupiranih na internoj medicini.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pala mreža krivotvoritelja Proizveli milijune eura: Novac tiskali svakog dana od 9 do 17 sati, a za određene novčanice imali posebna imena Slika nije dostupna Svaki drugi pozitivan Strahuju da se povijest ne ponovi: U Italiji uvode testiranja za sve putnike koji dolaze iz Kine

Mora biti najmanje dva parametra zajedno da bi se prešlo u žutu ili crvenu zonu. Ako bi se bazirali samo na brojkama, po indeksu zaraženosti na 100.000 stanovnika, onda bi više pokrajina bilo u crvenom. Sljedeće su, pretpostavljam, Sardinija, Lazio i neke druge", izjavila je za HRT. 

Napominje kako je Lombardija, koja je prošla najgore, jedna od onih koji imaju najbolju procijepljenost i najmanju stopu zaraženih. 

"Italija je krenula stopama Njemačke i Grčke – najavila je da bez covid potvrde neće biti moguće ići u restorane, kina, na bazene, teretane. Italija ima procijepljenost osoba starijih od 12 godina nešto veću od 57 posto", dodala je. 

Obvezno cijepljenje za zdravstvene djelatnike, zaposlenike u socijali...

Inače, green pass se u Italiji davao svim ljudima koji su se testirali, naglasila je i dodala: "To samo po sebi nije indikator, ali s druge strane stavlja se protiv onih koji su no vax, koji nisu u mogućnosti ulaziti u restorane, kina i raditi sve što bi normalni ljudi trebali raditi. Italija ide sada prema tome da se ukine green pass i da se ostavi samo za one koji su cijepljeni i koji su preboljeli covid", pojasnila je Sršen.

Italija je u travnju uvela obvezno cijepljenje za sve koji rade u zdravstvu i socijali, odnosno koji su u kontaktu s pacijentima.

"Bilo je dosta protesta i opomena. Ja sam dobila dvije opomene, ne zato što se nisam htjela cijepiti već nisam bila u mogućnosti. Ostalo nas je jako malo u Padovi liječnika koji se nisu cijepili. Moja kolegica patolog ima strah od cijepljenja. Mislim da bi ljudima trebalo objasniti što znači imati strah od cijepljenja i što znači razboliti se u slučaju kad netko nije cijepljen, koje bi posljedice mogao imati.

Sve ovo cijepljenje, necijepljenje, je stvar percepcije i objašnjavanja ljudima koja je prednost cijepljenja. Ta obligatornost mogla bi postati bumerang. Razlog je paradoksalan. I oni koji su cijepljeni, bilo kakav smrtni ishod nekoga tko je cijepljen, mogao bi biti politički instrument za sve one koji su no vax", istaknula je.

Naglašava i kako efikasnost cjepljenja pada. "Činjenica je da je efikasnost cjepiva s 80% posto prešla na 60-70%. Trebamo biti jako oprezni što se tiče obligatornosti. Neki su suspendirani iz bolnice, nekima je ponuđena druga vrsta posla gdje nisu u kontaktu s pacijentima. Vidjet ćemo kakva će biti evolucija, tim više što nedostaje zdravstvenih djelatnika", rekla je Sršen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene