Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Glavašu pritvor, ali i poziv za Sabor!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni je sud odbio žalbu odvjetnika Branimira Glavaša na posljednju odluku Županijskog suda kojom je Glavašu produžen pritvor.

Vijeće Vrhovnog suda RH je na današnjoj sjednici, pod predsjedanjem suca Damira Kosa, odbilo žalbu Glavaševe obrane, uz obrazloženje da "žalba nije osnovana".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pobijanje presude na Ustavnom sudu 'Ukoliko je Glavaš kriv, onda su trebali izreći maksimalnu kaznu' Slika nije dostupna S 10 na 8 godina zatvora Vrhovni sud Glavašu kaznu smanjio za dvije godine!

U Rješenju Vrhovnog suda RH, objavljenom na internetskim stranicama toga suda, navodi se, uz ostalo, kako iz dosadašnjeg tijeka suđenja i izvedenih dokaza i dalje proizlazi osnovana sumnja da je Branimir Glavaš počinio kazneno djelo ratnog zločina za koje ga se tereti, te da je time ispunjen i uvjet da mu se pritvor produlji (opasnost da će optuženik uništiti dokaze, utjecati na svjedoke ili na drugi način
ometati ili omogućiti utvrđenje relevantnih činjenica u postupku).

U Rješenju Vrhovnog suda RH navodi se i kako to što kazneno djelo "uključuje naređivanje ubijanja, zlostavljanja i drugog krajnje nečovječnog brutalnog postupanja prema civilnom stanovništvu, ujedno i nesprječavanje takvog i sličnog postupanja svojih podređenih", predstavlja posebno teške okolnosti djela zbog kojih je neophodna primjena mjere pritvora.

Osim za nastavak suđenja, obrana prvog hrvatskog političara optuženog za ratni zločin poduzima sve kako bi Branimir Glavaš u petak prisustvovao i konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora. Ako Glavaš doista dođe na sjednicu, za koju mu je poziv već uručen te prisegom postane i u ovom sazivu zastupnik, ponovno stječe imunitet. U tom slučaju, garaža i selotejp ponovno će se naći na početku. "Stoga se produljenje pritvorske mjere po toj osnovi, ukazuje pravilnom i na zakonu utemeljenom", navodi se u Rješenju Vrhovnog suda RH.

Taj je sud potvrdio i ocjenu Županijskog suda u Zagrebu da je Glavaševo narušeno zdravlje, uzrokovano dugotrajnim štrajkom glađu, "isključivo posljedica njegove volje", te da Glavaš, svjestan da štrajkom glađu i odbijanjem medicinske pomoći pogoršava svoje zdravlje, "čini to isključivo zbog pritiska na sud u nastojanju da makar na takav, izuzetno rizičan način, a ne putem pravnih sredstava, utječe na kazneni postupak".

Odbijajući zahtjev obrane da se pritvor zamijeni mjerama opreza, Vrhovni sud RH je u Rješenju također naveo kako se mjerama opreza, kakvima ih predviđa zakon, "ne bi mogla ostvariti ista svrha kao mjerom pritvora". 

Glavaševi odvjetnici u žalbi su, naime, od Vrhovnog suda RH tražili da razmotri mogućnost da se pritvor zamijeni sa šest od ukupno sedam mjera opreza koje predviđa zakon.

Odvjetnici su istaknuli kako u ovoj fazi suđenja pritvor za njihova branjenika više nije neophodan, s obzirom na Glavaševo pogoršano zdravstveno stanje, te činjenicu da je iznio obranu i da je u pritvoru više od osam mjeseci.

Komentirajući današnju odluku Vrhovnog suda RH, Glavašev odvjetnik Ante Madunić izjavio je  kako "u postupku protiv Branimira Glavaša očito ne vrijedi činjenica da je jedna od osnovnih zadaća Vrhovnog suda RH ujednačavati sudsku praksu svih sudova".

Odvjetnik Madunić istaknuo je kako je Vrhovni sud RH prošli tjedan donio odluku da se razmotri zamjena pritvora mjerama opreza, a danas, kada je o tome odlučivalo sudsko vijeće u drugom sastavu, donosi "potpuno oprečnu odluku".

"Što onda očekivati od nižih sudova", dodao je Glavašev odvjetnik Madunić.

Glavašu je ovu odluku priopćio njegov odvjetnik te je odmah nakon toga odmah zatražio povratak u zatvorsku bolnicu. 

Podsjećamo, njegovo je zdravlje narušeno zbog štrajka glađu nakon čega je smješten u KB Dubrava. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene