Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osijek uz Glavaša

Glavaš rekao Sanaderu 'Doviđenja' i otišao u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branimir Glavaš nepravomoćno je osuđen na deset godina zatvora za ratni zločin u slučajevima 'selotejp' i 'garaža'. Unatoč presudi i dalje je na slobodi jer mu nije oduzet zastupnički imunutet. Prema informacijama Nove TV, nalazi se na području Ljubuškog.

Glavaš se nije pojavio u sudnici, i iako bi s obzirom na visinu kazne već trebao biti iza rešetaka on je još uvijek slobodan čovjek. Prema ekskluzivnim informacijama Nove TV, potvrđenim iz dva visoka neovisna izvora, nalazi se u Ljubuškom gdje, kako doznajemo, ima prijavljeno prebivalište na adresi bana Josipa Jelačića BB. U bazi podataka BiH policije također stoji, kako doznajemo, da Glavaš ima i valjanu vozačku dozvolu i osobnu iskaznicu. Zahtjev za izdavanjem tih dokumenata podnesen je u Ljubuškom, a izdani su u Sarajevu. Najmanje do ponedjeljka štiti ga saborski imunitet. Očekivalo se da će se o tome već danas raspravljati pred Mandatno-imunitetnim povjerenstvom, no službenice u MIP-u, koje su potvrdile da im je iz kabineta predsjednika Sabora proslijeđen zahtjev da se odobri Glavaševo pritvaranje, taj zahtjev nisu uspjele proslijediti predsjedniku MIP-a Damiru Sesvečanu.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

>> Povjerenstvo o Glavaševom imunitetu tek u ponedjeljak?

Viđen u Tomislavgradu

Prema tvrdnjama izvora, koji su željeli ostati imenovani, Glavaš je u poslijepodnevnim satima viđen u središtu Tomislavgrada, ali i obližnjem selu Grabovici gdje se nije skrivao od pogleda znatiželjnika. Pretpostavlja se da je u Grabovicu kod Tomislavgrada došao u pratnji saborskoga zastupnika HDSSB-a Ivana Drmića koji je podrijetlom iz toga sela. Inače, njegovi su roditelji podrijetlom iz Drinovaca kod Gruda. Glasnogovornik federalne policije Robert Cvrtak rekao je kako policija nema nikakvih podataka o tome skriva li se eventualno Glavaš u BiH. Dodao je da će federalna policija postupiti eventualno po nalogu Hrvatske ukoliko sa za Glavašem raspiše međunarodna tjeralica.

>> 'Sklonili smo ga da ne postane meta mafijaša i plaćenih ubojica'

Javnosti je Glavaš ipak poslao poruku, snimljenu još prije nekoliko dana, u kojoj žestoko napada premijera Sanadera. Iako je i sam sudac koji je Glavašu dosudio deset godina naglasio kako politika nema veze s ovim procesom, a Vlada demantirala Glavaševe optužbe, sve je ipak vraćeno upravo na taj teren, za sada u režiji Branimira Glavaša.

>> Jajima gađali sjedište HDZ-a i spalili im zastavu

'To je politička kuhinja'

Velika većina Osječana smatra da ova presuda nema veze s pravosuđem, već da je isključivo plod političke kuhinje. Mnogi se pitaju kakva bi presuda bila da se Glavaš nije zamjerio Sanaderu. Branitelji su posebno ogorčeni na hrvatsku pravosudnu i izvršnu vlast i najavljuju građanski neposluh i pohod na Markov trg. Prosvjed zbog presude. Događanje naroda ispred Županijskog suda u Osijeku s jednom porukom - 'Heroj , a ne zločinac'. Mnogim građanima podnevna je kava 'prisjela'. Vijest iz Zagreba Osječanima je brzo zagorčala dan. 'Šljivančaninu prvo dosude 5 godina, a Glavašu 10. Pa to nema nikakve logike', smatra jedan građanin.

>> Glavaš poručio: Treći put me neće hapsiti!

'Sada i moj muž može mirno spavati, ma gdje bio'

Zatvorskoj kazni Glavašu i ostalima nitko se nije nadao. Jučer su se mnogi prisjetili danonoćnih granatiranja Osijeka, civilnih i vojnih žrtava, srušenih spomenika i oštećenih crkava. Glavaševi suborci i braniteljske udruge , stoga, idu i korak dalje - korak do Markova trga. 'Prvo mirni prosvjedi, to je legitimno, a onda i svi oblici građanskog neposluha', kaže predsjednik Hrvatske straže Ivan Vekić. Osmijeh s lica, pak, ne krije Marija Lovrić. Njezin je suprug Branko jedna od žrtava osječkih ubojstava 1991. 'Nakon ove presude mogu dalje živjeti. Sad i moj muž može mirno spavati, ma gdje god bio, jer mi ga još nismo pronašli i nismo ga pokopali', objašnjava Marija.

>> Vekić: Mogući prosvjedi braniteljskih udruga u Zagrebu

>> Glavaš osuđen na deset godina zatvora!

>> Unatoč presudi, Glavaš i dalje na slobodi

'Doviđenja'

Branimir Glavaš je dakle rekao doviđenja, a ne zbogom. Bit će zanimljivo vidjeti kada će do tog viđenja doći i gdje će se Glavaš pojaviti. Ova presuda dolazi svega devet dana prije lokalnih izbora, i ona će zasigurno utjecati na njihov ishod , prije svega u gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Glavaš se javnosti obratio video priopćenjem. U njemu optužuje premijera Ivu Sanadera da je upravo on 'producent cijelog ovog filma' te da mu neće dopustiti da ga i treći put uhiti. Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo u ponedjeljak bi trebalo raspravljati o ukidanju imuniteta Branimiru Glavašu. Sve dok mu imunitet nije ukinut, on je slobodan čovjek.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene