Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Stvorio sam monstruma'

Glavaš poručio: Treći put me neće hapsiti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon presude kojom je proglašen krivim u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' i nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora, Branimir Glavaš još se ne nalazi u pritvoru jer mu Sabor još nije ukinuo zastupnički imunitet. Umjesto toga, Glavaš se poslijepodne očitovao o presudi putem video snimke u kojoj se žestoko obrušio na premijera Ivu Sanadera.

Sanadera u svojem obraćanju 'sugrađanima Slavoncima i Baranjcima' on zove producentom filma kojem je naslov odredio 25. travnja 2005. godine i nazvao ga 'Od danas Glavaš više ne postoji'. Kaže kako je odlučio obratiti se u trenutku koji dramatično određuje njegovu daljnju sudbinu 'kao čovjeka, političara i hrvatskog generala' i kada je 'nepobitno potvrđeno da su pravo i pravda doživjeli po tko zna koji puta u vrijeme mračne vladavine Ive Sanadera još jedan poraz'.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Komentirao i istragu Žalac Plenković o puštanju Boysa iz zatvora: "Kako sam znao? To je negdje baba Vanga zapisala..." Tomislav Tomašević ozlijeđeno troje ljudi Tomašević otkrio kakav je zrak u Zagrebu nakon odrona na odlagalištu otpada Jakuševac: "Tražili smo dodatno mjerenje"

>> Glavaš osuđen na deset godina zatvora!

'Neću mu priuštiti zadovoljstvo da me treći put hapsi'

Glavaš kaže kako je cijeli 4-godišnji proces pravosudna farsa tijekom koje je pravosuđe stavljeno u funkciju uskih političkih interesa 'kako Ive Sanadera, tako i njegove nemoralne i korumpirane političke elite'. No, Sanaderovoj, kako kaže, apsolutističkoj vladavini, doći će kraj, poručuje Glavaš argumentirajući to time da su mu premijerovi najbliži suradnici, prema njegovim riječima, najavili da je Sanader 'od suca Željka Horvatovića naložio i zahtijevao da me bez osnove osudi na višegodišnju zatvorsku kaznu'. 'Hapšen sam po njegovu nalogu, bez razloga, dva puta. Treći puta mu to zadovoljstvo neću priuštiti jer progonjen sam, optužen bez argumenata, suđen i presuđen kao u Kafkinom 'Procesu'', poručio je Glavaš te se ispričao svim građanima jer je 'svojim političkim autoritetom doveo na vlast monstruma koji našu domovinu sustavno uništava'.

>> Unatoč presudi, Glavaš i dalje na slobodi

'Ne zbogom nego doviđenja'

Glavaš je nadalje iznio još niz ocjena prema kojima u Sanaderu prepoznaje 'najvećeg mafijaša na ne samo hrvatskim, nego i srednjoeuropskim prostorima', pri čemu nizom izjava navodi i diskreditira pojedine svjedoke. Među one koji ga progone Glavaš je uključio i Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, kojeg naziva scenaristom, te Ravnatelja policije Vladimira Fabera, kojega naziva redateljem ovog 'filma'. Sucu Željku Horvatoviću je, kako je rekao, dodijeljena tek 'sporedna uloga od dvije riječi - Kriv je!'. Glavaš je na kraju naveo kako se presuda protiv njega ne može doživjeti drugačije nego kao 'pokušaj Ive Sanadera i HDZ-a da me pod svaku cijenu slome, ali i da slome moj regionalistički koncept, koji temeljito ugrožava HDZ, i to ne samo u Slavoniji'. Zbog toga, poručio je, Ivi Sanaderu 'neću reći zbogom nego doviđenja'.

Vlada odbacuje sve Glavaševe optužbe

Na Glavaševo video priopćenje uskoro je reagirala Vlada. Iz Ureda za odnose s javnošću stiglo je priopćenje u kojem se odmah na početku nglašava kako ne namjeravaju, kao i uvijek do sada, a u skladu sa zakonom, komentirati nepravomoćne presude. No, u priopćenju su odbacili 'neistinite, tendenciozne i zlonamjerne tvrdnje o bilo kakvom utjecaju na na pravosudnja tijela tijekom sudskog postupka kao i za izrečene presude'. 'Takve su tvrdnje unaprijed propali pokušaji da se cijeli predmet prebaci s pravosudnog na politički teren, što također najodlučnije odbacujemo', stoji u priopćenju.

Cijelo obraćanje pogledajte u video prilogu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene