Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na jučerašnjem osnivanju osječkog ogranka udruge građana HDSSB-a, Branimir Glavaš je u 40-minutnom govoru pred gotovo 500 osoba za kriminal i korupciju optužio gotovo cijeli HDZ-ov državni vrh, posebice premijera Ivu Sanadera, predsjednika Sabora Vladimira Šeksa te Miomira Žužula.


"U trenutku kada Europska komisija upozorava na bujanje korupcije u Hrvatskoj, vrhunac licemjerja je osnivanje Nacionalnog vijeća za praćenje programa suzbijanja korupcije u RH. Zato je Klub zastupnika stranke HDSSB-a za članove Vijeća predložio Šeksa i Žužula, jer su oni "najpogodniji"za to", rekao je Glavaš. 

Vezani članci Darko Krušlin Sudac Krušlin: "Popilo se, na povratku sam postao svjestan da mi je Mamićev sat na ruci pa sam ga odlučio vratiti" Zdravko Mamić i osječki suci - 4 USKOK pregledao imovinu osječkih sudaca, Mamić o nedostatku dokaza: "Pa nisam mu rekao daj da te uslikam kako ti dajem dvjesto hiljada“

Žužul je, kaže Glavaš, Sanaderova lijeva ruka i "čovjek prljavih korupcionaških poteza", a vezan je uz sve veće afere, poput Bechtela, Imostroja, Plive, Enrona i drugoga. Šeks je, po Glavašu, kao Sanaderova desna ruka, pokazao kako se "u zadnjih godinu dana bez novca može kupiti stan u Bauerovoj i vila-vikendica u Petrčanima". 

"I ne samo to: Šeks mi je u "veselom stanju", dok sam još bio u HDZ-u, priznao da je prije 3-4 godine "reketario" Stipu Gabrića Jamba, poduzetnika iz Metkovića! Tražio je od njega prebacivanje milijun DEM u gotovini na račun HDZ-a, inače će ga HDZ zatvoriti kada dođe na vlast. Taj slučaj je sada duboko u ladicama PU dubrovačko-neretvanske", prozvao je Glavaš.

Svojega protivnika, načelnika PU osječko-baranjske Vladimira Fabera, pozvao je da zbog toga pokrene kazneni progon protiv Šeksa, jer je on saborski zastupnik iz 4. izborne jedinice. 

"No, iako bih ja svjedočio, Faber to neće napraviti, jer je policijski aparatčik koji radi po državnom diktatu! Kao što se unaprijed zna da zbog "isparenih" 6 milijuna eura iz Brodosplita neće biti progona protiv ministra Vukelića ili Sanaderova intimusa Poljaka.", ustvrdio je Glavaš.  

O tome se ne odlučuje u Državnom odvjetništvu, već u Sanaderovu kabinetu - dodao je Glavaš, zaključivši da su "ovo dokazi da su za kriminal u Hrvatskoj odgovorni i premijer Sanader i vladajuća opcija, HDZ".

"Još je nepoznato što je sa 25 milijuna eura provizije ako Barr uđe u Plivu. Nije li to pravi razlog putovanja Sanadera i Žužula u Veronu?", upitao je Glavaš.