Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državljanstvo mu je neupitno

Glavaš je šesti put odahnuo, bitno da su Grude '92. bile u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svih šest puta, koliko je izvršena kontrola državljanstva BiH koju je Branimir Glavaš osuđenik za ratne zločine u Osijeku dobio u listopadu, potvrđeno da je ono dobiveno legalno.

'Najprije je naše ministarstvo uputilo zahtjev MUP-u ZHK u Ljubuškom za kontrolu dokumenata koji su dostavljeni uz zahtjev za državljanstvo i oni su nam poslali kopiju autentičnih dokumenata. Uvid u matične knjige izvršio je tim za ratne zločine Federalne uprave policije po nalogu Tužilaštva BiH za ispitivanje zakonitosti Glavaševog državljanstva, a kontrolu cijelog postupka vršila je i Upravna inspekcija Ministarstva pravde BiH. Svaki put je utvrđeno da je državljanstvo legalno dobiveno' rekao pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Miodrag Pandurević potvrdivši tako da je državljanstva BiH Branimira Glavaša izdano zakonito, piše Dnevni Avaz.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV Europsko vijeće Ivana Petrović iz Bruxellesa o zelenom svjetlu za BiH: "Glas protiv otvaranja pregovora bio bi bezveze, Plenković je rekao da to neće dopustiti"

>> Glavaševi roditelji nisu mogli imati državljanstvo BiH?

>> Glavaš zbog oca ne može imati BiH državljanstvo?

Dodao je da je potom i Sud BiH u čak tri navrata ustvrdio da je Branimir Glavaš državljanin BiH i da je njegov upis u knjigu bosanskoheregovačkih državljana 'ostvaren po osnovu porijekla roditelja'. U kopijama izvoda iz matičnih knjiga rođenih i vjenčanih navodi se da su i Glavašev otac Ljubomir i majka Zorka rođeni 1921. odnosno 1924. godine u mjestu Drinovci kod Gruda, to jest u BiH.

Grude su sada dio BiH

Komentirajući navode iz pojedinih pravosudnih krugova da Glavaš nema pravo na državljanstvo BiH budući da ga je najvjerojatnije nisu imali ni njegovi roditelji, jer su Grude tokom postojanja Kraljevine SHS, kada su oni rođeni, pripadale Primorskoj banovini, a zatim Banovini Hrvatskoj, Pandurević je rekao da je to nevažno. 'Grude su kada je BiH priznata bile u sastavu BiH. To je bitno. Za državljanstvo je irelevantno u kojem su se sastavu nalazili dijelovi BiH kroz povijest', zaključio je Pandurević.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene