Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mogući razlog za izručenje

Glavaš zbog oca ne može imati BiH državljanstvo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od trenutka kada je bio u 24-satnom pritvoru u Tužiteljstvu BiH, po nalogu glavnog tužioca Milorada Barašina vrše se intenzivne provjere načina na koji je Glavaš stekao BiH državljanstvo.

Inače, trebao je biti zadržan mjesec u pritvoru, upravo iz ovog razloga, ali je, da bi se izbjegla politizacija slučaja, odlučeno da bude pušten na slobodu, donosi danas Dnevni avaz. Mjesto rođenja oca koje se navodno prema nekim dokumentima veže za Hrvatsku, a ne BiH, i što se trenutno provjerava, moglo bi dovesti u pitanje Glavaševo BiH državljanstvo, piše Dnevni avaz.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odluka s vrha Branimiru Glavašu i službeno oduzeta sva odličja Slika nije dostupna Poruka iz stranke HDSSB nije iznenađen zbog uhićenja, i dalje stoje iza Glavaša

Ako se dokaže da je te 1956. njegov otac bio državljanin Hrvatske, a ne BiH, onda prema Zakonu o državljanstvu BiH, dijete rođeno u inozemstvu, a čiji je jedan roditelj bio državljanin BiH u vrijeme njegovog rođenja, može biti upisano u knjigu državljana BiH samo po uvjetima da je do 23. godine života bilo registrirano u svrhu evidentiranja BiH državljana kod nadležnih vlasti u BiH ili inozemstvu, ili ima stalno mjesto boravka na teritoriju BiH.

U slučaju potvrđivanja hrvatskog državljanstva Glavaševog oca, i bez obzira na činjenicu da mu je majka državljanin BiH, on bi mogao ostati bez 'druge domovine'.

Glavaš: Moje državljanstvo je čisto kao suza

Branimir Glavaš danas je ponovio tvrdnju da je državljanstvo u BiH dobio na legalan način i da mu nikako ne može biti oduzeto. Štoviše, rekao je da mu je državljanstvo 'čisto kao suza'.

Nazvao je medijskim špekulacijama navode da Ministarstvo civilnih poslova BiH istražuje legalnost njegovog bh. državljanstva, odnosno činjenicu da njegov otac u vrijeme njegovog rođenja možda nije bio državljanin BiH. 'Sve je to već provjereno u matičnom uredu gdje su vađene kopije upisa mojih roditelja u matične knjige, Moji roditelji su iz Drinovaca koji su u BiH i oni su po rođenju državljani biH. Ja sam državljanstvo dobio na osnovu porijekla i tu nema ništa sporno', rekao je Glavaš koji kaže da se apsolutno ne boji da bi mu državljanstvo BiH moglo biti oduzeto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene