Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Selotejp'

Getoš Magdić opovrgnula sudjelovanje u ratnim zločinima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na suđenju Branimiru Glavašu i ostalim optuženima za ratne zločine u Osijeku 1991. danas je počelo iznošenje obrana optuženih, a prva na redu je bivša pripadnica Samostalne uskočke satnije Gordana Getoš Magdić, trećeoptužena u slučaju 'selotejp'.

Suđenje je nastavljeno nakon nekoliko odgoda zbog bolesti drugooptuženog Ivice Krnjaka. On se danas pojavio u sudnici zagrebačkog Županijskog suda i zatražio da zbog lošeg zdravlja posljednji od šestero optuženih iznese obranu. Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Željka Horvatovića to je i odobrilo, a kako je prvooptuženi Glavaš obranu iznio već na početku ponovljenog postupka početkom studenoga prošle godine došao je red na Gordanu Getoš Magdić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog bolesti Getoš Magdić odgođeno suđenje za "garažu" i "selotejp" Slika nije dostupna Faber: Getoš Magdić se patološki bojala Glavaša

>> Odgođeno suđenje Glavašu

Ona je na početku prvog suđenja u prosincu 2007. iznijela obranu u kojoj je opovrgnula da je sudjelovala u zločinima nad srpskim civilima u ratnom Osijeku i da je pripadnicima SUS-a dostavljala popise Srba koje je trebalo likvidirati. Zanijekala je i da je Glavaš njoj i Krnjaku naredio osnivanje SUS-a, postrojbe koja je srpske civile nezakonito lišavala slobode, mučila i ubijala. Dio iskaza optužena je tada dala iza zatvorenih vrata jer pred sudskom publikom i novinarima nije željela govoriti o, kako je rekla, brutalnim metodama kojima je osječka policija pokušala iznuditi njen iskaz protiv Glavaša.

Getoš Magdić radila samo administrativne poslove?

Gordana Getoš Magdić danas je obranu započela prepričavajući koje je sve poslove radila od kraja 80-ih do ulaska u SUS. Kazala je da je sve što je radila bilo vezano uz administrativne poslove, od stranačkih aktivnosti u HDZ-u do brige za ratne stradalnike, te različite pomoćne poslove, primjerice posluživanje i održavanje prostorija.

Uz Glavaša u ponovljenom postupku obranu je iznio i Dino Kontić, no obojica imaju pravo na dopunu. Glavaševi odvjetnici već su najavili da će njihov branjenik iskoristiti tu mogućnost. Nakon što svi optuženi iznesu obrane, a njihovi branitelji i tužitelj završne riječi, sudsko će vijeće donijeti nepravomoćnu presudu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene