Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Još jedan osječki policajac je svjedočeći na suđenju za ratne zločine u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' opovrgnuo da je policija iznudila iskaze nekih optuženika koji su s egzekucijama Srba na obali Drave povezali Branimira Glavaša i druge pripadnike Samostalne uskočke satnije.


Kao i trojica policajaca saslušanih na zagrebačkom Županijskom sudu prošloga tjedna, današnji svjedok Antonio Gerovac sudjelovao je ispitivanju optuženih Gordane Getoš Magdić i Mirka Sivića u listopadu 2006.

Vezani članci Slika nije dostupna Getoš Magdić opovrgnula sudjelovanje u ratnim zločinima Slika nije dostupna Faber: Getoš Magdić se patološki bojala Glavaša

'Notorna je laž da su nad trećeoptuženom tijekom ispitivanja bile primijenjene okrutne, brutalne i monstruozne metode', kazao je Gerovac odgovarajući na optužbe Gordane Goetoš Magdić i njezine obitelji da je njen iskaz iznuđen silom i ucjenama. Dodao je kako se cijelo saslušanje odvijalo po zakonu i bez ikakve prisile.

Svjedok se prisjetio da je Getoš Magdić nakon dolaska u policiju najprije bila bahata, bacala stvari i prijetila svojim vezama. No, uskoro je s policajcima uspostavila normalan kontakt i objasnila da ništa ne želi govoriti jer se boji za svoj i život svoje obitelji.

Pri tome je ostala i nakon što su u policiju došli njen otac Andrija Getoš i odvjetnik Radoslav Arambašić. Ipak, sljedećeg se dana predomislila i odlučila dati iskaz, kazao je Gerovac, ističući kako mu nije poznato zbog čega je Getoš Magdić promijenila mišljenje.

Tada je započelo ispitivanje kojemu je uz odvjetnika prisustvovao tužitelj Željko Krpan i zapisničarka, a kako je potrajalo satima radili smo pauze kad god bi netko zamolio i sve je prošlo bez problema, rekao je Gerovac.

Dodao je da su nakon davanja spornog iskaza Gordani Getoš Magdić i njenom odvjetniku pročitali zapisnik i tražili da ga dobro promotre prije potpisivanja. Tvrdi da tada nitko nije imao primjedbe.

Prisjećajući se Sivićeva saslušanja Gerovac je kazao da je on u policiji bio prije Getoš Magdić. U iskazu je potvrdio ranije sumnje oko povezanosti s ratnim zločinima i sve je također prošlo bez problema, kazao je Gerovac.