Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predložio ga načelnik

General Mate Pađen novi je zamjenik načelnika Glavnog stožera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brigadni general Mate Pađen imenovan zamjenikom načelnika Glavnog stožera temeljem Odluke predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ive Josipovića

General Pađen rođen je 24. rujna 1962. u Ogulinu. Magisterij Strategije nacionalnih resursa stekao je 1998. godine u Washingtonu, a u čin brigadnog generala promaknut je 17. studenog 2003.

Pročitajte i ovo Sergej Surovikin Nema ga od subote Nestao ruski general koji je navodno znao za Wagnerovu pobunu: "Ono što će se dogoditi ovom čovjeku bit će vrlo zanimljivo" Ante Gotovina (lijevo)/načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov Govor postao hit Branitelji koji su se družili s Gotovinom neće pred kamere, načelnik Pakoštana znao za druženje: "Kriv sam, zvao sam ga tamo. Ostalo bi tiho da se on nije pojavio''

U obranu suvereniteta Republike Hrvatske uključio se djelatno 30. lipnja 1991. kao pripadnik dragovoljačkih oružanih skupina. Od 1. rujna 1991. godine pripadnik je 143. domobranske pukovnije iz Ogulina u kojoj je prošao sve razine dužnosti do zapovjednika pukovnije.

Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicama za pet i deset godina časne i uzorne službe, Redom Hrvatskog pletera, Redom Hrvatskog trolista, Redom bana Josipa Jelačića, te medaljama 'Oluja' i 'Iznimni pothvat'.

Nakon Domovinskog rata sustavno se školovao na Zapovjedno-stožernoj školi OSRH 'Blago Zadro', uključujući program izobrazbe za stožernog časnika pod okriljem MPRI programa. Također, završio je prvi naraštaj Vojno-diplomatske škole Ministarstva obrane, te jezičnu izobrazbu engleskog jezika u Hrvatskoj i SAD-u.

>> Deseti hrvatski kontingent u misiji KFOR na Kosovu

Potom je bio upućen na izobrazbu u inozemstvo na prestižni National Defense University u Washingtonu. Završio je i više funkcionalnih tečajeva u Hrvatskoj i inozemstvu iz područja obrane i nacionalne sigurnosti, uključujući izobrazbu u 'George C. Marshall Center' u Garmisch-Partenkirchenu u Njemčkoj, priopćio je danas MORH.

Nakon Domovinskog rata obnašao je niz visokih i odgovornih voditeljskih i zapovjednih dužnosti, od čega većinu iz područja obrambene politike i međunarodne vojne suradnje, uključujući dužnosti načelnika odjela u Uredu za vojne izaslanike i protokol, načelnika Odjela za provedbu programa MPRI, načelnika Uprave za obrambenu politiku, zamjenika načelnika te potom načelnika Uprave za vojnu strategiju i obrambeno planiranje, kao i načelnika Uprave za obrambeno planiranje i međunarodnu vojnu suradnju.

U studenome 2007. godine Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske upućen je na dužnost vojnog izaslanika u SAD, a u travnju 2008. imenovan je i na dužnost vojnog izaslanika u Kanadi, sa sjedištem u Washingtonu, navodi MORH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene