Obavijesti Video Pretražite Navigacija

General Krstičević nije želio dati iskaz haškim istražiteljima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirovljeni hrvatski general Damir Krstičević, prvi od petnaestak hrvatskih časnika pozvanih na razgovor s haškim istražiteljima u vezi s operacijom "Oluja", a u okviru predmeta "Gotovina, Čermak i Markač" koji se vodi pred Haškim sudom, danas nije želio dati svoj iskaz.

Iako je Krstičević bio pozvan na razgovor u svojstvu osumnjičenika u zagrebačko sjedište Haškog suda, na početku razgovora s haškim istražiteljima razjašnjeno je da "tužiteljstvo Haškog suda ne vodi istragu protiv generala Krstičevića i ne može i neće podići optužnicu protiv njega što automatski znači da je on u biti pozvan kao svjedok", izjavio je njegov odvjetnik Mitko Naumovski.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Haag: Dragomir Milošević osuđen na 33 godine zatvora Slika nije dostupna ICTY: Vlastimir Đorđević odbio se izjasniti o krivnji

"U toj situaciji je general Krstičević rekao da ne želi dati svoj
iskaz zbog toga što mu je rečeno da bi mogao biti potencijalni svjedok obrane generala Ante Gotovine i time smo završili razgovor", rekao je Naumovski novinarima.

Skupina hrvatskih časnika, među kojima su umirovljeni general Krstičević i zastupnik u Hrvatskom saboru brigadir Ante Kotromanović, koji su mogući svjedoci obrane, dobili su - u svojstvu osumnjičenika - pozive haškog tužiteljstva da ovog tjedna daju iskaz o operaciji Oluja.

Obrana generala Gotovine nakon što je u prosincu doznala za takve pozive podnijela je zahtjev raspravnom vijeću za hitnom zaštitom svojih svjedoka ocijenivši da takav poziv tužiteljstva u stvarnosti predstavlja pritisak na svjedoke obrane. Odvjetnik Luka Mišetić je u podnesku podsjetio da je haško tužiteljstvo završilo sve istrage te da stoga ne postoji mogućnost ni da se neke nove osobe tretiraju kao osumnjičenici. Izlaznom strategijom Haškog suda koju je odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a nije previđena mogućnost podizanja novih optužnica, pa time ni novih osumnjičenika.

Na zadnjoj statusnoj konferenciji održanoj u petak u Haagu na zatvorenom dijelu sjednice raspravljan je taj podnesak obrane generala Gotovine. Odvjetnik Mišetić kazao je novinarima nakon sjednice kako je obrana "zadovoljna postignutim rješenjem", ali nije želio otkriti što je dogovoreno.

Brigadir Ante Kotromanović na razgovor bi trebao doći sutra.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene