Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"To je splet loših okolnosti"

Na pomolu apsurd u hrvatskom pravosuđu: Zbog prijave predsjednica sudskih vijeća, suđenja za Fimi mediju i Branimiru Glavašu mogla bi opet na početak

Josipa Krajinović (Foto: Dnevnik.hr)
Josipa Krajinović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tomislav Grahovac, odvjetnik (Foto: Dnenvik.hr) Tomislav Grahovac, odvjetnik (Foto: Dnenvik.hr) Foto: Dnenvik.hr Darko Milković, predsjednik Sudskog vijeća (Foto: Dnevnik.hr) Darko Milković, predsjednik Sudskog vijeća (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Orsat Miljenić (Foto: Dnevnik.hr) Orsat Miljenić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Tanja Pavelin (Foto: Dnevnik.hr) Tanja Pavelin (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +5 Lana Peto Kujundžić (Foto: Dnenvik.hr) Galerija 1/10 >>
Državno sudbeno vijeće bira 15 sudaca za novi Visoki kazneni sud koji bi s radom trebao početi od Nove godine. Dovelo je to do još jedne nevjerojatne situacije u hrvatskom pravosuđu. Najveći sudski procesi mogli bi se vratiti na početak.

Prijeti to najopsežnijem suđenju, onom u aferi Fimi Media kao i suđenju Branimiru Glavašu, jer su se predsjednice sudskog vijeća prijavile na natječaj za Visoki kazneni sud. Jedan po jedan izmjenjivali su se u intervjuima. 21 kandidat sa željom da postane sudac Visokog kaznenog suda. 

"Prizivni sud kao kazneni prizivni sud bi trebao svim županijskim sudovima vezano za žalbeni dio u stvari ujednačiti praksu", kazala je Lana Peto Kujundžić, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu. Uz predsjednika Ivana Turudića, s najvećeg, zagrebačkog Županijskog suda još sedmero njih želi na novi sud. Pa tako i Tanja Pavelin. Pavelin je predsjednica sudskog Vijeća koje sudi Branimiru Glavašu za ratne zločine u Osijeku.

Suđenje mora krenuti ispočetka

Ako ona ode, bira se novi predsjednik Vijeća pa suđenje mora početi ispočetka. "Pa onda bi se morali ispitati svi svjedoci ponovno koje sam ja ispitala", opisala je Pavelin i dodala da je to onda problem. No, napominje da se zakon mijenja pa će se dokazi moći samo pročitati bez suglasnosti obrane i tužiteljstva. "Tu je postupak već bio, ispitani su u istrazi u prethodno postupku po meni i svi ti svjedoci će se po novoj izmjeni moći pročitati, iskazi svjedoka", opisuje Pavelin. 

Pročitajte i ovo Blokirana imovina Ive Sanadera (Foto: Dnevnik.hr) rok je istekao Sanaderu slijedi ovrha, no postoji problem: "Nije blokirana samo njegova imovina, već i njegove supruge i djece, ali..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ponovljeni postupak Ključni svjedok na suđenju Branimiru Glavašu promijenio  iskaz i priznao: "Lagao sam, on je bio alfa i omega"

Bez te izmjene i suđenje Ivi Sanaderu u slučaju Fimi media moglo bi i treći put ispočetka. Predsjednica sudskog Vijeća u tom predmetu je Irena Kvaternik. I ona želi na Visoki kazneni sud. Ako ode, deseci tisuća stranica spisa i više od 200 svjedoka ide u ruke novom sudskom vijeću, možda i na početak. "Postupak je vrlo opsežan, traje jako dugo, mislim da 10-ak godina da to sve skupa traje i sigurno da je to jedan od značajnijih postupaka", kazao je odvjetnik Mladena Barišića, Tomislav Grahovac

Rješenje postoji, hoće li se primjenjivati?

I Tomislav Juriša predsjednik je vijeća na suđenju optuženima za odavanje podataka iz uskočkih istraga. I u tom slučaju, nakon nekoliko godina suđenja, moglo bi sve iznova. "Vidjet ćemo kad se bude vijećalo o čemu će sve DSV voditi računa, ja o tome ne mogu unaprijed govoriti jer je to kolektivno tijelo mi svi zajedno odlučujemo", objasnio je Darko Milković, predsjednik sudskog vijeća.

"Jedno od rješenja bi bilo, možda, da se imenovanje obavi, ali da ono stupa na snagu kad se završi predmet ili tako nešto, ali to je potrebno sustavno i nažalost, sigurno se neće primjenjivat u ovom slučaju", smatra član DSV-a Orsat Miljenić. Iz Ministarstva pravosuđa može se čuti kako se nadaju da će izmjene ZKP-a stupiti na snagu od Nove godine čime bi i spriječili da se ovi slučajevi vrate na početak. 

Produženje postupka za godinu, godinu i pol dana

Suđenje u slučaju Fimi Medije je stiglo do faze iznošenja obrana, a potom i do same presude, no sve se zakompliciralo i bolešću potom i smrti optužene Nevenke Jurak, a i Ivo Sanader ima zdravstvenih problema. Ovo je sve dodatni teret, ako sutkinja Irena Kvaternik ode na novu poziciju.

Odvjetnik Ivo Farčić koji je u tom postupku dugo objasnio je za Dnevnik Nove TV što se može očekivati dalje. "Spis je počeo sa 76.000 stranica, ali nije u tome težina spisa. Jednim upornim radom to se može u kratkom vremenu savladati, količina stranica. Problem je u izvođenju dokaza saslušanjem svjedoka", kazao je Farčić.

Navodi da bi se, prema sadašnjim propisima i Zakonu o kaznenom postupku, vrlo lako moglo dogoditi da postupak krene ispočetka. "Sadašnji ZKP predviđa da, ako nema suglasnosti stranaka, obavezno ide postupak ispočetka". Smatra da, pod uvjetom da postoje termini i da se sve ubrza koliko je god moguće, suđenje bi se produžilo na još dodatnih godinu ili godinu i pol.

Navodi da je Zakon o kaznenom postupku preskup za državu. "Naravno da će posljedica ovog zakona biti da sve ide ispočetka. Nije to loše, to je loš splet okolnosti. Izmjene ZKP-a je politički prijedlog. Riječ je o sukobu dva načela - načelu ekonomičnosti postupka jer ljudi moraju izdržati postupak, a drugo je načelo izvođenja dokaza. Ne bi se smjelo dozvoliti da se određeni dokazi ponovno ne izvedu i da se postupak dovede u situaciju da presudu donosi vijeće koje nije vidjelo dokaze. Obrani bi moralo ostati pravo da kaže 'ja želim da vijeće koje donosi presudu ocijeni vjerodostojnost ovog dokaza'", objasnio je Farčić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene