Ne odlazi novac poreznih obveznika u vjetar samo u slučaju Uljanik - tu je i zaboravljeni Imunološki zavod. Iako već godinama niti proizvode niti zarađuju, iz proračuna redovito stižu plaće. Od Vlade još uvijek čekaju rješenje.

Galerija


Već 6 godina Imunološki zavod ne proizvodi i propada, a radnici primaju plaću. Sindikati se pitaju je li vlada na njih zaboravila. Članica Upravnog vijeća Imunološkog zavoda Lidija Jagarinec napominje: "Kad se netko sjeti, eto, potegnuti ministra Kujundžića pa pitati što je s Imunološkim, onda dobijemo informaciju radi se, bit će. Međutim, to 'radi se, bit će' traje puno, puno predugo".

Vezani članci Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Bandić: "Smiješno je što se za predsjednika kandidira neki drugi Milan Bandić" Slika nije dostupna Grad Zagreb predložio preuzimanje Imunološkog, Kujundžić poručio: Nema rješenja preko noći!

Sve nade za spas Zavoda sada polažu u gradonačelnika Bandića. "Ja mislim da jedino Bandić može ovo pokrenuti. Ako treba, ako su rekli da zbog nekih školskih knjiga ucjenjuje Vladu lijevo-desno, Bandiću, ucijeni onda i zbog Imunološkog, jer to je za dobrobit svih građana Hrvatske“, poručuje Željko Klaus, predsjednik Sindikata EKN-a Hrvatske.

Spas Imunološkog jedan je od Bandićevih uvjeta za suradnju s Vladom. Kaže da je u ponedjeljak o tome razgovarao s premijerom. "Da ga upozorim da nam vrijeme curi i osjetio sam kod premijera ne samo dobru volju nego i razumijevanje da ćemo to i učiniti", kaže Bandić.

Barem 300 milijuna kuna treba za vraćanje Zavoda u život. Vlada je prespora za njega, kaže Bandić jer grad je dio novca već pripremio. "Mi smo 60 milijuna kuna već spremili i spremit ćemo onoliko koliko bude potrebno", otkriva Bandić .

Sindikati ističu još jedan apsurd. Dio hrvatskih bolnica kupuje skuplje strane proizvode."Ne žele kupiti lijekove koji su proizvedeni iz hrvatske plazme. Ako me pitate zašto, ne mogu vam na to odgovoriti, jer ćete taj odgovor morati potražiti u Ministarstvu i kod ljudi koji se bave nabavom u pojedinim bolnicama", kaže Jagarinec.

Bandić će sljedeći tjedan primiti sindikate na sastanak, no u utorak je lopticu prebacio premijeru. Sljedeći je Vladin potez. Do tada novac iz proračuna za plaće radnicima Zavoda odlazi u vjetar.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Šuica: "Tražit ćemo nedvosmislenu ispriku koja će značiti povlačenje kompletne izjave"

Cure detalji policijskog obračuna s opasnim ubojicom Edinom Gačićem: "Odjednom sam čula pucnjavu, bila su dva rafala..."