Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova rezanja prava radnika

'Gdje je solidarnost bila kad je privatni sektor bio u krizi?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati državnih i javnih službi očekuju solidarnost od privatnog sektora.

Samostalni sindikati zdravstva i socijalne skrbi prijedlog Vlade o rezanju regresa, božićnice i dara za djecu u 2010. godini, naravno, nisu dobro primili. Smatraju kako bi privatni sektor trebao biti solidaran i odreći se božićnice, regresa i dječjeg dara.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić i Matija Kroflin - 4 (Ne)zadovoljni sindikati Sprema li se novi štrajk? "Nije točno da je ovo najveće povećanje plaća. Rast 90-ih bio je veći od ovog što je sada na stolu" Slika nije dostupna Gospodarsko socijalno vijeće 'Sindikati i vlada i dalje se ne slažu oko Zakona o osnovici plaća javnih službi'

Spomenka Abveršek, predsjednica SSZSSH-a, prozvala je javna poduzeća, među kojima je njih samo pet do dvadeset jednog poštovalo Vladinu preporuku o smanjenju plaća, dok su djelatnicima javnih službi plaće, usprkos kolektivnim ugovorima, smanjene. 'Ako je kolektivni ugovor sveto pismo radnika, ako je naš poslodavac Vlada, ona je poslodavac i javnim poduzećima', upozorava Spomenka Abveršek te predlaže da bi 'križ' krize trebali snositi i djelatnici privatnih službi kojima bi se također trebali ukinuti božićnica, regres i dar za djecu.

Na upit zbog čega bi privatni poslodavac, koji usprkos krizi dobro posluje, radnicima uskraćivao božićnicu, regres i dar za djecu i što bi tim potezom država dobila, Spomenka Avberšek objašnjava kako se tu radi isključivo o solidarnosti. 'Oni trebaju pokazati ljudsku solidarnost u ovoj izrazito teškoj situaciji, ne mogu reći - mi poslujemo dobro pa imamo pravo ne ukidati neke povlastice svojim radnicima', tvrdi predsjednica SSZSSH-a za Dnevnik.hr. Na pitanje nećemo li tako dobiti još više nezadovoljnih radnika, odnosno, smanjiti šačicu zadovoljnih, Spomenka Abveršek kaže kako svi trebamo snositi dio tereta krize.

'Na solidarnost se treba pozivati uvijek'

Ana Knežević, predsjednica Saveza samostalnih sindikata za Dnevnik.hr kaže da ako se treba pozivati na solidarnost, onda to treba činiti uvijek, a ne samo kada to odgovara jednima. 'Gospođa Spomenka Abveršek malo je pobrkala stvari, ne može ona tražiti ukidanje povlastica privatnom sektoru koji stoji onako kako je sam napravio i kako kotira na tržištu. Ona ukidanje božićnice, regresa i dječjeg dara može tražiti samo u javnim poduzećima, i to onima koji negativno posluju pa stvaraju veliki trošak državnom proračunu', objašnjava Ana Knežević i ističe kako privatni sektor nema veze sa zahtjevima sindikata javnih i državnih službi.

Prisjetila se kako Sindikati javnih i državnih poduzeća nisu govorili o solidarnosti kada je privatni sektor bio u krizi i kada je 60.000 radnika ostalo bez posla. 'Ja sam tada predložila da se šest posto, koliko se državnim službenicima po kolektivnom ugovoru trebala povećati plaća, da se odreknu povišice te da se taj novac preraspodijeli za spas industrije. Prijedlog je odmah odbijen. Pitam se gdje je tada bila njihova solidarnost', prisjetila se Ana Knežević i dodala kako smo, čim je došlo do krize u državnoj i javnoj službi, svi dobili krizni porez. 'Sindikati državnih i javnih službi zaboravili su da je njima na drugoj strani Vlada, te da s njom trebaju postići ugovor i isposlovati bolje uvjete radnicima. Oni su se umjesto toga okomili na privatni sektor', dodala je Knežević.

'Destimulirati privatnog djelatnika je nedopustivo'

Ekonomski analitičar Luka Brkić zahtjev sindikata državnih službi za ukidanjem regresa, božićnice i dječjeg dara djelatnicima privatnog sektora smatra potpuno nerealnim. 'Ja se slažem da u vrijeme krize treba biti solidaran, ali s ovakvim stavom se nikako ne mogu složiti. Pogotovo stoga što postoji odgovornost za stanje kakvo sada imamo u gospodarstvu. Državni proračun je napet do krajnjih granica, sada je pitanje koliko iz njega uzima školstvo, zdravstvo, mirovinski fondovi, branitelji, itd. No, ako privatni poduzetnik plaća porez i ispunjava sve svoje obveze prema radnicima, zbog čega bi se njega kažnjavalo u ime neke lažne solidarnosti?', zapitao se Luka Brkić.

>> Vlada bi rezala regres, božićnice i dar za djecu

Dodaje kako ga ovakve sindikalne parole podsjećaju na neka bivša vremena te da su danas potpuno neprihvatljive. 'Destimulirati nekog privatnog djelatnika koji poštuje sva 'pravila igre', i ostvaruje profit iako je kriza nedopustivo je. Pa takve stvari se nisu smjele događati ni u socijalizmu, a krajnje je nedopustivo da se događaju u demokraciji', rekao je Luka Brkić za Dnevnik.hr. Zahtjeve sindikata državnih i javnih službi ocijenio je ekstremnim, kvaziljevičarskim parolama, potpuno neutemeljenima na razumu, racionalnim pogledima i savjesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene