Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez božićnica i regresa

Vlada bi rezala regres, božićnice i dar za djecu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni službenici ne pristaju da se oduzme samo njima i upiru prstom u javne tvrtke, ali i privatni sektor.

Vlada je predložila sindikatima javnih i državnih službi da se odreknu regresa, božićnice i dara za djecu za 2010. godinu, čime bi državni proračun uštedio 1,7 milijardi kuna, izvijestili su nakon sastanka predstavnici sindikata javnih službi. Ministar financija Ivan Šuker najavio je kako nema sredstava za isplatu božićnica i regresa pa se očekuje da će se od sindikata zatražiti da se nečeg odreknu. Procjenjuje se da bi se ukidanjem božićnica i regresa u državnom proračunu uštedjela milijarda i 400 milijuna kuna, a odreknu li se sindikati samo jednog dijela, značit će to uštedu od 700 milijuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija RAST OSNOVICE Rastu plaće u javnom sektoru: Pogledajte koliko će zarađivati učitelj iz Zagreba, a koliko spremačica s 30 godina staža Slika nije dostupna Pregovori s Vladom Sindikati se ne žele odreći božićnica i regresa

>> Sindikati se ne žele odreći božićnica i regresa

Predstavnici Vlade predlažu izmjene kolektivnog ugovora kojima bi oko 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama ove godine ostalo bez regresa i božićnice u iznosu od po 1.250 kuna, te dara za djecu u iznosu od 400 kuna. Odgovorili smo im da u sustavima zdravstva, prosvjete, kulture i socijalne skrbi postoje dovoljne rezerve gdje curi novac, pa idemo prvo uštedjeti tamo, izjavila je novinarima nakon sastanka predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek.

Podsjećamo, prošli put kad su pregovarali, išli su taktikom 'ako uzimate nama, uzmite i njima', pa je tako uveden krizni porez. Sada, kad vlada traži da se odreknu regresa, božićnica i dara za djecu, traže da se isto uzme svima - uključujući i privatni sektor!

Sindikalci sada također traže da se u slučaju rezanja materijalnih prava javnih i državnih službenika isto primijeni i na zaposlene u javnim poduzećima. Duboko smo svjesni da je zemlja u krizi, boli nas što naši kolege iz realnog sektora ostaju bez posla i spremni smo žrtvovati se, ali više ne bez javnih poduzeća, naglasila je Avberšek. Pozvala je sindikate javnih poduzeća da na zahtjeve za odricanjem više ne odgovaraju kako ne pristaju na smanjenje prava iz kolektivnih ugovora, jer i drugi imaju svoje kolektivne ugovore.

Vladinu preporuku za 10 postotnim smanjenjem masa za plaće ispoštovalo je samo pet od 21 javnog poduzeća, podsjetila je Avberšek dodavši kako se u ovom slučaju ne radi o pravu nego o solidarnosti prema ljudima koji ostaju bez posla. Kazala je kako su predstavnici Vlade, koje je predvodio potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker, s uvažavanjem saslušali sindikalne prijedloge. Osam sindikata javnih službi očitovat će se o Vladinu prijedlogu u roku 15 dana. Vlada je danas odvojeno razgovarala sa sindikatima javnih i državnih službenika, a čelnici sindikata državnih službi došli su na red nakon javnih službi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene