Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva metra i trideset centimetara

Gastronomski rekord u Baranji: Slanina veća od čovjeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sezona kontinentalnog turizma je počela, a Baranja ove godine očekuje nove rekorde.

Jedan takav, i to gastronomski, ostvaren je već u nedjelju na proljetnom vašaru u etno selu Karanac gdje se birala princeza pušnice. Titulu najljepše odnijela je slanina veća od čovjeka - dužine dva metra i trideset centimetara!

Pročitajte i ovo Ledeni val u Kini SNJEŽNA APOKALIPSA Nevjerojatno niskom temperaturom oboren rekord star 64 godine: Dijelovi zemlje bore se s dubokim smrzavanjem Zimski Wine and Walk - 1 Wine and walk Sve popularniji oblik turizma na istoku Hrvatske: Posjetitelji su oduševljeni

Za titulu najbolje slanine, na proljetnom vašaru u Karancu, pobjedu je odnijela tabla iz slavonskog Narda.

„Princeza pušnice je nastala od jednog hranjenika koji je star godinu i osam mjeseci i bio je težak 410 kilograma“, kaže proizvođač Zvonko Barić.

Konkurencija je uistinu velika među kupcima, pa se princeze pušnice prodaju i za četveroznamenkaste iznose.

„Tabla je bila 24 kilograma, ta slanina je negdje oko 100 kuna kilogram, dakle 2.400 kuna. Na kraju se ispostavilo da sam ja mogao kupiti jednog dobrog bravca za jednu tablu slanine“, kaže proizvođač Vladimir Flatscher.

Proljetni vašar dio je turističke ponude Baranje, koja je prošle godine ostvarila više od 30.000 noćenja. Turistička zajednica očekuje daljnji rast, u tijeku su dogovori s jednom njemačkom agencijom, a ugovor s Kinezima već je potpisan.

„Potpisali smo ugovor s regijom Ji Sung sa nekih 20 milijuna stanovnika i sa sljedećom godinom očekujemo i dolazak kineskih gostiju“, ističe Matej Perkušić, direktor Turističke zajednice Baranje.

Baranjski medenjaci tako bi uskoro mogli i na drugi kraj svijeta. Ove jedinstvene pisanice od šećerne čipke za sada putuju zapadnije.

„Presjedila sam tri mjeseca radeći ove uskršnje medenjake, neke sa motivima, neke sa čipkom, neke sa šlingerajem“, kaže proizvođačica baranjskih medenjaka Ilonka Horvat.

Posjetitelji su veoma oduševljeni, ručni rad i domaći proizvodi ono je što turisti traže. A Baranja svake sezone uspije ponuditi nešto novo i više.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene