Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gašparevič: Nitko nije imun na korupciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nitko nije imun na korupciju, ni Hrvatska ni Europska unija, rekao je u Zagrebu slovački predsjednik Ivan Gašparevič koji je u prvom službenom posjetu Hrvatskoj.

'Nitko nije imun na korupciju, ona se širi kao tumor, a teško se zaustavlja', rekao je Gašparevič kojega su nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem novinari zamolili da komentira hrvatsku borbu protiv korupcije u svjetlu približavanja Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“ Zoran Milanović objava na facebooku Oglasio se Milanović: "Ljudi, oni kradu i svima nam se smiju"

Prema mišljenju slovačkoga predsjednika, korupcija ne mora usporiti Hrvatsku u približavanju euroatlantskim integracijama. 'Korupcija se može obuzdati legislativnim mjerama, a važno je i mišljenje javnosti. Hrvatska po korupciji ne odstupa previše od europskih zemalja, i EU je u svojim redovima morao rješavati taj problem', rekao je Gašparevič.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je kako je Hrvatska neko vrijeme zbog rata bila u samoizolaciji, zakoni nisu bili u skladu sa zakonima Europske unije, a i selektivno su se provodili. 'To je pogodovalo i gospodarskom i organiziranom kriminalu', rekao je Mesić. 'Danas je Hrvatska pravna i sređena zemlja, a primjena zakona uznemirila je neke krugove kriminalnoga miljea'. U vezi s najnovijim slučajima ubojstava u Zagrebu, Mesić smatra da će rješenje tih slučaja i potvrda Hrvatske kao pravne države ubrzati, a ne usporiti hrvatsko približavanje euroatlantskim integracijama.

Slovački je predsjednik u Zagreb došao s izaslanstvom slovačkih gospodarstvenika jer Slovačko je 'gospodarstvo stabilno i od primatelja investicija preraslo je u ulagača', rekao je. Slovačka želi poticati ulaganja u Hrvatsku i zajedno s hrvatskim gospodarstvenicima i u treće zemlje. Dvojica predsjednika popodne su otvorila Hrvatsko-slovački gospodarski forum.


Slovačka je bila u težoj situaciji nego Hrvatska na početku tranzicije, a velika ulaganja koja je tada počela neki su sumnjičavo promatrali, rekao je u svome govoru Gašparovič.

'Slovačka je danas najveći proizvođač automobila po glavi stanovnika u svijetu', rekao je Gašparovič.

Ekonomija Republike Slovačke usporediva je s hrvatskom po civilizacijskom dosegu, kulturološkoj podlozi, političkom razvoju i ta je zemlja više nego ijedna država u Europi Hrvatskoj najbliža, rekao je u kratkom uvodnom govoru predsjednik HGK-a Nadan Vidošević.

Pozvao je zato Hrvatsku da 'širom otvorenih očiju promatra Slovačku' i uči iz njezinih iskustava 'i dobro i loše'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene