Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bravo za hrvatske znanstvenike

Mala je tek 3 i pol centimetra, a velike se nade u nju polažu: "Možda mogu reći da smo jedini na svijetu"

Aktualno Galerija Periska preživjela izvan mora - 3 Periska preživjela izvan mora - 3 Foto: DNEVNIK.hr Periska preživjela izvan mora - 5 Periska preživjela izvan mora - 5 Foto: DNEVNIK.hr Periska preživjela izvan mora - 4 Periska preživjela izvan mora - 4 Foto: DNEVNIK.hr Aleksandra Bel Dajković, Aquarium Pula Aleksandra Bel Dajković, Aquarium Pula Foto: DNEVNIK.hr +4 Periska preživjela izvan mora - 2 Galerija 1/9 >>
Velike nade polažu se u prvu perisku koja je preživjela punih godinu dana izvan mora pod ljudskom skrbi.

Mala je tek 3,5 centimetra, a velike se nade u nju polažu. Morana je prva periska koja je preživjela punu godinu izvan mora pod ljudskom skrbi.

U posljednjih godinu dana narasla je puna dva i pol centimetra. U strogo kontroliranim uvjetima periska je proslavila svoj prvi rođendan.

"Možda mogu reći da smo jedini na svijetu koji držimo plemenitu perisku, juvenilnu, mladu godinu dana i da je sve u redu. Većinom su to bili pokušaji", kazala je Aleksandra Bel Dajković iz Aquariuma Pula u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Line Dollar.

No uspjeh ove, kako joj od milja tepaju - palčice, budi nadu. "Jer nas svako jutro lijepo pozdravlja pumpajući i filtrirajući morsku vodu", dodaje.

Poharala ih smrtonosna zaraza

Nakon što je smrtonosna zaraza poharala gotovo cijeli Mediteran - traži se hitan recept za spas periski.

"Ako se ona sad počne razvijati i ponašati normalno, onda smo zaista na dobrom putu ka nekoj transplantaciji i možda povratku ove jedinke u prirodi", navodi Bel Dajković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MORSKA LJEPOTICA Mia, kraljica podmorja: Pronađena jedna od rijetkih zaštićenih školjki, ima ih svega 12 živih u našem dijelu Jadrana

U prirodi ih je živih tek dvadesetak. Najviše njih pronađeno je u sjevernom Jadranu. Južnije uz obalu njihov broj opada.

"Na području srednjeg Jadrana imamo sedam živih jedinki, uglavnom se radi o mladim jedinkama 10 do 15 centimetara veličine. Jednu od njih zaštitili smo kavezom kako ne bi došlo do mehaničkog oštećenja", rekla je Milena Ramov iz Javne ustanove Park prirode Telašćica.

Postavljeni kolektori

Kolektori su postavljeni na Brijunima na dvije lokacije, a duž Jadrana na čak 42. Pomoću njih skupljaju se "bebe periske". Posljednje dvije godine ostat će zabilježene kao godine "dobre berbe".

"Prošle godine smo ulovili 33, ove godine 15, tako da smo zadovoljni. Obilazimo obalu, kontroliramo situaciju, tako da se nadamo da je najgore prošlo", navodi Sandro Dujmović iz Nacionalnog parka Brijuni.

Pročitajte i ovo Pronađena živa periska - 2 UVALA ARTATORE Dobre vijesti iz lošinjskog akvatorija: Pronađena ličinka iznimno rijetke vrste - u cijelom Jadranu potvrđeno je samo 18 živih jedinki

Morana je prva koja je preživjela punih godinu dana u bazenu pod budnim okom znanstvenika. Nadamo se da će i njezine cimerice, njih čak 16 – istim putem.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene