Stručnjakinja za komunikaciju Gabrijela Kišiček usporedila je komunikaciju bivšeg i sadašnjeg izvanrednog povjerenika za Agrokor, Antu Ramljaka i Fabrisa Peruška.

Galerija


Nakon što je u utorak Vlada objavila ime novog izvanrednog povjerenika za Agrokor Fabrisa Peruška, stručnjakinju za komunikaciju Gabrijelu Kišiček zamolili smo da usporedi njegovo i komuniciranje bivšeg povjerenika Antu Ramljaka prilikom predstavljanja u Vladi. Ramljaka je premijer Andrej Plenković predstavio u travnju prošle godine. Povjerenik Ramljak ostavku je dao u veljači, a na njegovo mjesto u utorak je došao Fabris Peruško.

Fabris Peruško i Ante Ramljak (Foto: Patrik Macek/Igor Soban)
Fabris Peruško i Ante Ramljak (Foto: Patrik Macek/Igor Soban) Foto: Patrik Macek/Igor Soban
''Ako usporedimo nastupe dvojice izvanrednih povjerenika za Agrokor, uočit ćemo da su vrlo različiti. Već po tome što je Ante Ramljak govorio više od tri minute, a Fabris Peruško manje od minute. Ramljak je u svom obraćanju bio ne samo opširan već i poetičan. Metaforičan je, figurativan, govori o bitki za Agrokor, ljetnom maestralu i plimnom valu. Govori o ciljevima, ali i preprekama koje im stoje na putu. I sve to jednim smirenim, umjerenim tempom, dramatičnim stankama, ozbiljnog izraza lica i pomalo nervoznih gesti kojima pokazuje manjak sigurnosti. No, kada ga usporedimo s Fabrisom Peruškom, Ante Ramljak izgleda kao vrhunski komunikator.

Vezani članci Slika nije dostupna "Grupa ljudi skupljena oko Ramljaka želi me eliminirati iz vlasničke strukture Agrokora" Slika nije dostupna Todorić se oglasio nakon što je istraga protiv njega postala pravomoćna: "Što se skriva u Hong Kongu?"

Fabris Peruško u svom je kratkom obraćanju naveo nekoliko referenci iz životopisa kako bi javnost uvjerio da ima potrebne kompetencije zasjesti na funkciju povjerenika. Ostavlja dojam kao da jedva čeka pobjeći s govornice, kao da jedva čeka da odradi tu formalnost. Govori pogledom usmjerenim u nigdje, govori s mnogo oklijevanja i zamuckivanja koje otkriva znakove nervoze. Navodi on svoje iskustvo (gdje je i što radio), ali malo to znači onima koji bi trebali procijeniti ima li zaista novi povjerenik snage i sposobnosti završiti posao u Agrokoru. Nekako se podrazumijeva da je negdje nešto prije radio, na kraju krajeva, njegov se CV može i pročitati. U svom je obraćanju trebao istaknuti ciljeve, planove, prve korake i poteze koje će povući. I uvjerljivom govornom izvedbom stvoriti dojam da to uistinu i može. Nije došao na razgovor za posao. Posao je dobio. Svojim nastupom trebao bi javnost uvjeriti da je posao sposoban i obaviti.

Ako je suditi po tome kako govori – manje je kod njega sigurnosti nego kod Ante Ramljaka. A ako se prisjetimo da ni Ante Ramljak u svom obraćanju nije pucao od samopouzdanja, tada možemo zaključiti da biti povjerenik za Agrokor nikako nije posao u koji se ulazi sigurno, samouvjereno i odlučno'', ističe Kišiček.