Radovan Fuchs
Radovan Fuchs Foto: DNEVNIK.hr

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u četvrtak da zatvaranje škola neće pridonijeti zaustavljanju širenja virusa, naglasivši da se to može postići jedino procijepljenošću.


"Ponovit ću po 155. put: zatvaranje škola neće Bog zna kako pridonijeti zaustavljanju ove situacije. To može jedino procijepljenost", rekao je ministar Radovan Fuchs novinarima nakon obilježavanja Dana Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ne procijepi li se dovoljan broj građana, ističe Fuchs, "cijelo vrijeme imat ćemo rezervoare koji će cijelo vrijeme generirati virus iz populacije koja nije cijepljena".

Svjetska zdravstvena organizacija I oni upozoravaju: "Škole trebaju biti posljednje mjesto koje će zatvoriti svoja vrata"

Ministar misli da se u ovom trenutku ne trebaju donositi posebne dodatne mjere za obrazovni sustav.

"Možemo razmišljati o tome što ćemo dogovoriti sa Stožerom, hoćemo li eventualno pojačati varijantu nošenja maski u školama, ali u ovom trenutku ostajemo kako ostajemo i mislim da je to dobro", rekao je ministar.

Škola, ilustracija Fuchs: ''Neće se ovo moći zaustaviti. Škole neće profunkcionirati dok se ne cijepi dovoljan broj građana''

Što se tiče fakulteta, rekao je Fuchs, oni su od samih početaka imali nešto drukčiju varijantu epidemioloških mjera koje je preporučio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, odnosno mogli su organizirati nastavu kako misle da je najbolje.

Prošle su se godine, podsjetio je, čitavi predmeti predavali na daljinu, "ali to sigurno nije rješenje, postoje i druge varijante".

"To su studenti, oni se bez daljnjega mogu cijepiti i u toj varijanti mogu i sveučilišta donijeti određene mjere, mogu i u konačnici primijeniti i varijantu COVID potvrda i testiranja", rekao je Fuchs.

Situacija je drukčija sa studentima medicine i sestrinstva te srednjih škola koje praksu obavljaju u bolnicama, za koje je dogovoreno da se oni testiraju prije ulaska u bolničke prostore gdje se odvija praksa.

Ponovio je da se fakultetima ostavlja na izbor kako će organizirati nastavu, no "to su ozbiljne institucije koje mogu i znaju interpretirati sve preporuke HZJZ-a, odnosno epidemiološke službe", rekao je ministar.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju