Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je na dekanu

Fuchs o blokadi: Problem se treba riješiti na razini fakulteta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pitanje blokade referade na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu treba razriješiti na razini fakulteta, a ne ministarstva, kazao je danas ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs.

Ministar je komentirao današnje stanje na tom fakultetu, gdje studenti od jutros blokiraju rad referade tvrdeći da ministarstvo nije poštovalo obećanje da će svi redoviti studenti prve godine imati pravo na besplatan upis na drugu godinu studiranja.

Uvjeren sam da će dekan fakulteta i fakultet riješiti to pitanje, kazao je Fuchs. 'Pitanje određivanja plaćanja školarina i participacija potpuno je u skladu s akademskim slobodama i autonomijom sveučilišta i fakulteta',  dodao je, naglasivši kako se u skladu sa sadašnjom situacijom dopuštaju različita rješenja od fakulteta do fakulteta.

Ministarstvo je u potpunosti poštovalo odluke od prije dvije godine, kad je prvi put primijenjen ovaj model pokrivanja troškova za sve studente koji su upisivali prvu godinu i za one koji su bili na diplomskim studijima, te je dosad u potpunosti isplatilo sve što je bilo ugovoreno, tvrdi nadalje Fuchs.

'Tada smo također potpisali novom vladinom odlukom da će isti režim studiranja za te kategorije studenata, kao i prethodne dvije godine, vrijediti i sljedeće godine', kazao je. Riječ je, naglasio je, o jednostranim godišnjim odlukama vlade, što znači da ne postoji nikakva zakonska obveza, te podsjetio kako je to što studenti FF-a traže bilo sadržano u prijedlogu novih zakona o visokom obrazovanju.

'Zakona još nemamo i stvar je definitivno na sveučilištu, odnosno, u ovom slučaju na fakultetu', kazao je Fuchs, ustvrdivši kako je siguran da će dekan Damir Boras sa svojim timom sigurno u razgovoru sa studentima naći rješenje toga pitanja.(Hina)
 

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs Loše za škole Ministar Fuchs: "Škole na dan izbora neće raditi, ali..." Sukob molitelja i prosvjednika kod Kamenitih vrata U Zagrebu Sukob kod Kamenitih vrata: Prosvjednici zapjevali poznatu dječju pjesmu, intervenirala je i policija

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene