Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs rekao je danas da nikakav namještaj nije kupovan za novu zgradu tog ministarstva na Donjim Sveticama niti ga je ono platilo.


USKOK je na osnovi anonimnih prijava pokrenuo određene aktivnosti, što 'ne znači dizanje nikakvih kaznenih prijava', rekao je Fuchs odgovarajući na pitanje je li USKOK u tome ministarstvu nakon edukativne radionice 'Antikorupcijski sat' u zagrebačkoj Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga. U tisku je nedavno objavljeno da su državni tajnik za financije u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Stipe Mamić i još troje nižih dužnosnika pod istragom USKOK-a zbog sumnje da su za novu zgradu tog ministarstva na Donjim Sveticama bez javnog natječaja nabavili namještaj vrijedan dva milijuna kuna. Fuchs je istaknuo da je sve što je bilo vezano uz zgradu ministarstva ili bilo što drugo predano USKOK-u uz punu suradnju bez obzira na to koji su dokumenti traženi.

'Neka oni brinu o svojim problemima'

Vezani članci Prosvjed u Šarengradu - 2 Stanovnici Šarengrada u strahu jer im se kamioni - zabijaju u kuće: ''Samo gledaš odakle će te lupiti'' OŠ Cavtat, raspadnuta škola u bogatoj općini (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pukotine, vlaga, ose i miševi na svakom koraku: Raspada se škola u drugoj najbogatijoj općini u Hrvatskoj

Također je rekao kako se u javnosti govori o dva milijuna kuna, iznosu za koji ne zna kako je nastao. 'Ministarstvo nije platilo nikakvav namještaj. Kupilo je jedino namještaj za potrebe ureda u Splitu, koji je plaćen oko 60 tisuća kuna', rekao je, dodajući kako Stipe Mamić nije ni u kakvom srodstvu s vlasnikom zgrade u kojoj je sada to ministarstvo. Na upit hoće li se zbog stanja u državi i novca u proračunu moći provesti školovanje bez školarina, Fuchs je odgovorio da će taj način financiranja provesti, a na sveučilištima je da slože nastavne planove i programe te donesu kriterije koliko je nekome potrebno ECTS bodova kako bi uspješno nastavio studiranje. 'Neka oni brinu o svojim problemima, a mi ćemo o onima što je u našoj nadležnosti', rekao je.

Na pitanje može li se očekivati da će iduće godine biti više novaca za školstvo Fuchs je odgovorio da je proračun definiran i kako se zna gdje se može osigurati potreban novac kako bi svi redoviti studenti 'startali s jednakih polaznih pozicija', a zatim se tijekom školovanja dokazivali. Budući da Senat zagrebačkog Sveučilišta inzistira na većem izdvajanju novca iz proračuna za izobrazbu kako ona ne bi izgubila na kvaliteti, ministar je rekao kako se vidi - ako se pogleda koliko je novca od studenata i participacije ubiralo zagrebačko Sveučilište - da se glavnina tog novca odnosila isključivo na dva do tri fakulteta. Na upit zna li hoće li se bivši premijer Ivo Sanader vratiti u politiku odgovorio je kako ne zna te da je to Sanaderova odluka.