Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Monitoring nije nadzor'

Francuska vjeruje da će Hrvatska do lipnja završiti pregovore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska vjeruje da će Hrvatska završiti pregovore do kraja lipnja, prije godišnjice hrvatske nezavisnosti 25. lipnja, kazao je u Zagrebu visoki francuski dužnosnik.

'Naše stajalište je da će se pregovori završiti do 23. ili 24. ovog mjeseca, prije godišnjice hrvatske nezavisnosti', rekao je francuski dužnosnik.

Francuska želi, nastavio je, da se pronađu tehnička i politička rješenja u posljednjim koracima pregovora Zagreba i Bruxellesa. Hrvatska je napravila veliki napor u ispunjavanju uvjeta za ulazak u članstvo EU-a i zaslužuje biti 28. članica Unije, a neka su poglavlja, poput poglavlja 23, Pravosuđe i temeljna prava, kasno otvorena, ocijenio je.

Govoreći o monitoringu, francuski je dužnosnik kazao da se ne radi o 'nadzoru već praćenju onoga što je učinjeno', te istaknuo da nakon ulaska Hrvatske u EU, monitoringa neće biti. Monitoring će se tijekom pristupnog razdoblja odnositi na to da Hrvatska svaka 3 do 4 mjeseca podnosi izvještaj o onome što je učinjeno.

Hrvatska će, kako je kazano, prije potpisivanje pristupnog ugovora, objaviti unilateralnu izjavu o tome 'da teškoće iz prošlosti neće biti prepreka za ulazak drugih zemalja u EU'.

O okončanju hrvatskih pregovora s EU sljedećeg će tjedna potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u Parizu razgovarati s francuskim šefom diplomacije Alaineom Juppeom. 'Hrvatska će ulaskom u EU biti stvarno uspješno završena priča i model za druge zemlje bivše Jugoslavije', zaključio je neimenovani dužnosnik. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Nakon Moskve Francuska podigla upozorenje na terorizam na najvišu razinu Slika nije dostupna Kraj dugog puta Hrvatska danas i formalno zaključuje pregovore s EU!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene