Nekadašnja zgrada tvrtke Polikem u Zadru nije se mogla srušiti zbog nedovoljne količine postavljenog eksploziva.


Prilikom rušenja zgrade u blizini Zadra u bivšoj tvornici Polikem stručnjaci su zbog opasnosti od eventualnog oštećenja okoliša koristili minimalnu količinu eksploziva. Stoga se zgrada samo nakrivila umjesto da se sruši. Zgrada je ipak srušena u poslijepodnevnim satima i to uz pomoć čekića bagera.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Apel liječnika: "Sve je više hospitaliziranih u dobi od 40 do 50 godina, na kraju ćemo cijelu bolnicu pretvoriti u COVID odjel" Najneobičniji kandidati na izborima - 1 Najneobičniji kandidati na lokalnim izborima: Od vozača dostavnih kolica do modernog hrvatskog Sizifa

Radnici su već gubili nadu, a šale su počele pristizati sa svih strana. Tvrda socijalistička gradnja kakva je osmerokatnica bivšeg Polikema zahtjeva puno više truda. Dok konačno nije pala, radnici su na gradilištu zbijali šale, Zadar su preimenovali u talijanski Pisu, a Polikemov neboder u turističku atrakciju Kosi toranj.

'Da, već se govori da je Zadar dobio svoj kosi toranj', rekao nam je Luka Čačić iz Mina projekta. Samo što se u Pisi gradilo, a u Zadru pokušavalo srušiti. Kilogrami eksploziva pucali su, ali čvrsti temelji, ostajali su čvrsti. I ono što nisu mogle pojačane doze eksploziva, uspio je bager. Snažnom je žlicom gurnuo iz temelja zgradu, i iz zadarske Gaženice nestala je čvrsta socijalistička gradnja.