Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni odbor SDP-a potvrdio je svoju listu za EU parlament. No nisu svi podržali prijedlog predsjednika Zorana Milanovića...


Ana Brbora Hum jedina je bila protiv ovakve liste SDP-a za EU parlament. Otvoreno je pitala zašto je Tonino Picula, nakon što je na prošlim izborima imao najviše glasova, sada tek 5. na listi. I zašto je Neven Mimica prvi na listi ako ostaje Povjerenik, što znači da ne ide u EU parlament.

Vezani članci CROBAROMETAR - srpanj 2021. - 7 Novi Crobarometar: HDZ zacementiran na prvome mjestu, ali dogodio se i veliki preokret: SDP više nije druga stranka u državi! Zoran Milanović i Kristina Ikić Baniček - 1 Gradonačelnica Siska zaboravila da ju snimaju pa Milanoviću iznijela super plan: "Bilo bi zgodno da konstatiramo da se ništa nije desilo..."

Obrazloženje je dobila od predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, koji po Statutu SDP-a sastavlja listu. Njegovo obrazloženje joj,  rekla je novinarima, nije bilo dovoljno.

Milanović joj je rekao da Neven Mimica kao prvi na listi nije prevara birača ili zec već lav koji bi trebao iznijeti listu i pomoći da ona bude pobjednička.

Sam Neven Mimica nije želio spekulirati koliko bi SDP-ova lista mogla dobit zastupnika. Nada se više od pola, dakle najmanje 6.

'Neven Mimica nije prevara birača!'

Na pitanje je li stavljanje Nevena Mimice, koji je europski povjerenik te vjerojatno neće sjediti u Parlamentu, svojevrsna prijevara birača predsjednik Glavnog odbora Josip  Leko je uzvratio: "Za sada je lista sastavljena ovako, a što će biti poslije izbora to ćemo vidjeti - može biti tako, a i ne mora biti tako".

Napomenuo je kako je nepisano pravilo da su članovi Komisije prvi na listi za europske izbore pa je onda tako i s Nevenom Mimicom.

Milanović: 'Mi ne otimamo, ne falsificiramo diplome kao konkurencija'

SDP potvrdio prijedlog zajedničke liste za europske izbore

Glavni odbor SDP-a donio je odluku da se zaključi sporazum o zajedničkom koalicijskom nastupu za izbore u Europski parlament u svibnju ove godine s HNS-om, IDS-om i HSU-om te je potvrdio je prijedlog zajedničke liste kandidata. O tome je nakon sjednice novinare izvijestio predsjednik Glavnog odbora Josip Leko, rekavši kako su oba zaključka donesena s 81 glasom 'za' i jednim glasom 'protiv'. "Neven Mimica je prvi, Biljana Borzan je druga, HNS-ovac Jozo Radoš je treći, Tonino Picula je peti, Oleg Valjalo šesti, Sandra Petrović Jakovina je osma, Karolina Leaković je deveta, a na listi SDP-a je i Milorad Pupovac", kazao je Leko. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook