Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronađeni u Indiji

Fosili stari 1.6 milijardi godina mogli bi biti najstarije biljke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fosili pronađeni u Indiji, stari 1.6 milijardi godina i nalik crvenim algama mogli bi biti najstarije biljke na svijetu, objavili su znanstvenici koji će zbog tog otkrića možda morati izmijeniti vrijeme pojave života na zemlji.

Istraživači su u utorak te majušne, višestanične fosile opisali kao dvije vrste crvene alge koje su živjele u plićacima zajedno s bakterijama.

Pročitajte i ovo Indija otkrila krijumčarsku mrežu koja ljude na prevaru šalje u rusko-ukrajinski rat Najmanje 35 završilo na bojištu Otkrivena krijumčarska mreža: Ljude su na prijevaru slali na front u Rusiji Leopard Viralna snimka VIDEO Dječaku u ured ušetala velika zvijer, fantastična reakcija spasila mu život

Dosad se najstarijim biljkama na Zemlji smatralo 1.2 milijarde godina stare fosile crvenih algi pronađene na kanadskom Arktiku.

Stručnjaci kažu da oblik fosila odgovara crvenoj algi, primitivnoj biljci koja se danas može naći na koralnim grebenima. Jedan njezin oblik, poznat kao nori, uobičajeni je sastojak sušija.

"Suši se mogao spraviti prije 1.6 milijardi godina", našalila se Therese Sallstedt, geobiologinja iz Švedskog prirodoslovnog muzeja koja je vodila studiju objavljenu u znanstvenom časopisu PLOS Biology.

Zemlja je nastala prije oko 4.5 milijardi godina. Dokazi upućuju na to da se život pojavio u obliku morske bakterije prije oko 3.7 do 4.2 milijarde godina. Tek puno kasnije u prapovijesnim morima pojavile su se biljke i naposlijetku životinje.

Fosili su pronađeni u sedimentnim stijenama bogatima fosfatima u Chitrakootu u središnjem dijelu Indije. Ti drevni ostaci sadrže unutarstanične strukture koje su možda bile dijelovi mehanizma fotosinteze, procesa kojim biljke pretvaraju sunčevu svjetlost u kemijsku energiju.

Nuspojava fotosinteze je kisik, pa je pojava biljaka pomogla u stvaranju kisika u atmosferi bez kojega život na Zemlji ne bi bio moguć. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene