Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bonitetna agencija Fitch, koja je Hrvatskoj zadržala isti kreditni rejting, objavila je novo izvješće, u kojem obrazlaže svoju odluku. Evo kojim je potezima Vlada izborila održavanja rejtinga i povoljniju prognozu za budućnost.


Dovođenje proračuna u red spasilo je rejting. Pregovori sa sindikatima bili su, i zapravo su još uvijek, jedan od najzahtjevnijih poslova u prvom dijelu mandata ove Vlade. Upravo taj posao Fitch ocjenjuje kao pozitivan. U Fitchu smatraju da će promjene kolektivnih ugovora učiniti plaće javnih djelatnika fleksibilinjim u odnosu na gospodarska kretanja. No i uvođenje poreznog reda bilo je im bitno.

Vezani članci Vlada raspisala predsjedničke izbore (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Plenković sindikatima: ''Štrajk u školama više se neće plaćati, plaće rastu 20 posto u ovom mandatu'' Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava, i Martina Bolšec Oblak (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Aladrović poručio sindikatima: "Objektivnih okolnosti za štrajk više nema. Nećemo platiti dane u štrajku nakon petka"

Fitch pozitivno gleda na Vladine napore da unaprijede naplatu poreza te napore u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza. Ipak upozorili su da se hrvatska ekonomija suočava s padom gospodarstva koji traje od 2008.

>> Fitch ratings presudio: Vlada radi dobar posao

Ovo novo izvješće donijelo je i prognozu gospodarskog rasta. U Fitchu smatraju da će gospodarstvo u 2012. pasti za 1,7 posto a da će u 2013. rasti za 1,5 posto. Upozoravaju i da je problem i niska stopa zaposlenosti u gospodarstvu. No bez obzira na to Hrvatskoj su podigli prognoze iz negativnih u stabilne.

Nakon Fitcha i druge dvije najmoćnije bonitetne agencije Stanard and Poor's i Moody's ove jeseni dat će svoju ocjenu hrvatskog kreditnog rejtniga. Stručnjaci procjenjuju da ona neće biti znatno drukčija od Fitchove. Ključni izazov, koji ostaje Vladi smanjivanje je proračunskog manjka kroz nove rezove.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook