Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Borisa Miševića

Fitch ratings presudio: Vlada radi dobar posao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za Vladu Zorana Milanovića stabilizacija ekonomskih izgleda i spašavanje postojećeg kreditnog rejtinga agencije Fitch ratings velika je pohvala.

Ona je vjerodostojna jer dolazi od vrhunske svjetske financijske institucije koja svoju objektivnost u procjeni hrvatskog napretka donosi u interesu onih koji nam dugoročno posuđuju velik novac. Tako da tu nema politiziranja. Svoju procjenu kreditne agencije temelje na dubokoj i temeljitoj analizi pravog stanja stvari jer je u igri velik novac. Stabilizacijska procjena također sada jasno dokazuje čak i najvećim skepticima da je određeni (manji) dio reformi doista počeo. Iako je svatko tko tvrdi da su mogle biti intenzivnije i brže vjerojatno u pravu. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Slika nije dostupna Kolumna Borisa Miševića Orao pao - industrija rasla

Politički gledano ovakva odluka za Vladu dolazi u pravom trenutku. Premijer je pod paljbom kritika zbog stilskog načina izražavanja, a njegovi ministri zbog nespretnih pokušaja političkih kadroviranja. Istovremeno građani reforme teoretski ne mogu osjetiti. Osjećaju samo inflaciju zbog dizanja cijene struje i plina te višeg PDV-a. Pa onda još i pad gospodarstva od 2,2 %, koji je uglavnom rezultat izvoznih problema na koje Vlada nije mogla utjecati. Također u ozračju loših brojki Milanovićev tim sam je sebi zabio autogol preoptimističnim prognozama rasta za koji je bilo očito da se u prvoj godini mandata ne može ostvariti. To im stvarno nije trebalo.

>> Pad gospodarstva u državi rastućeg pesimizma

U svemu tome kod građana se razumljivo otopio određeni dio onog predizbornog optimizma koji je lijevu Vladu i postavio u Banske dvore. U takvom ozračju, iskreno rečeno, Vlada sve ono dobro što je napravila nije baš ni najbolje iskomunicirala. Opći dojam koji se stvorio kod prosječnog građanina bio je sljedeći: možda oni nešto i pokušavaju, ali JA od toga nemam ništa. Upravo zato odluka Fitcha da nagradi Milanovićevo uvođenje reda i reforme sada njegovim kritičarima zapravo iz usta izbija većinu argumenata. Jer analitičari Fitcha, koji jako dobro znaju što je ekonomska politika, i pritom su maksimalno neovisni, dali su svoj sud koji glasi: Vlada radi dobro i tako treba nastaviti. 

Ono što su građani dobili ovakvom odlukom je stabilnost kamatnih stopa. One i dalje jesu visoke, ali nakon promjene hrvatskih izgleda iz negativnih u stabilne sigurno neće biti još više. A da je rejting pao, mogle su biti. Tu ponavljam - politiziranja nema. To su činjenice. Premijer je, u svom terminološkom stilu, na sjednici Vlade nakon odluke Fitcha rekao: Ovo nije kraj, nije ni početak kraja već možda kraj početka. Doista se nadam da je tako. Jer reforme su tek na početku, gospodarstvo je uništeno i nekonkurentno, a društvo izmrcvareno dugogodišnjim razočaravajućim pesimizmom temeljenim na pljački onih koji su trebali raditi za javno dobro.
A to kako se premijer stilski izražava, najmanje je bitno.

Kritička histerija koja se diže zbog toga sasvim je nepotrebna. Čovjek nikoga ne vrijeđa. On se jednostavno tako izražava. No zar je to najveći problem u državi? Svi oni koji sada hrabro napadaju Milanovića zbog toga samo neka se sjete koliko su bili glasni u doba Ive Sanadera. Tada im nije padalo na pamet tako kritizirati rad premijera jer su ga se bojali. 

Jedino što je za Hrvatsku bitno jest da se provedu najavljene reforme. Na sjednici 2.8 2012. obećana projekcija rasta BDP-a za 2015. iznosi 3,5 %. To će biti jedino i pravo mjerilo mandatne uspješnosti Milanovićeve Vlade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene