Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslovanje mimo zakona

Fiskalizacija popušta: Ugostitelji, trgovci i odvjetnici opet ne izdaju račune, svaka peta prevara u Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog kršenja Zakona o fiskalizaciji do sada je naplaćeno 1,7 milijuna kuna kazni, a samo u Zagrebu izdano je 273 privremenih zabrana poslovanja. Ove su godine inspektori zabilježili sedam puta više nepravilnosti nego lani.

U cijeloj prošloj godini inspektori su tijekom nadzora primjene Zakona o fiskalizaciji u Zagrebu zabilježili 373 nepravilnosti, a ove su godine već u prvih sedam mjeseci došli do brojke od 388 njih. Uz to, ove je godine napravljeno manje provjera s manje inspektora - u 2013. godini 105 inspektora obavilo je 4.881 provjeru, a ove je godine njih 93 provelo tek 740 nadzora.

Pročitajte i ovo Novac, ilustracija Dobra vijest za mnoge Porezna uprava objavila kada počinje isplata povrata poreza i do kada će svima sjesti novac Porezni ispektori u inspekciji - 1 POREZNA UPRAVA NA TERENU Velika akcija inspektora na jadranskoj obali, ugostitelji poručuju: "PDV od 20 posto je devastirao naš sektor"

Ti podaci pokazuju da je prošlogodišnji postotak nepravilnosti u ukupnom broju provjera od 7 posto skočio na 52 posto u 2014. godini. U Poreznoj upravi objašnjavaju da se i dalje najčešće radi o neizdavanju računa i neevidentiranju prometa. Navode i da inspektori provjeravaju uglavnom rad ugostitelja, trgovaca i odvjetnika.

Zagreb je prema najnovijoj evidenciji Ministarstva financija prvi u Hrvatskoj u ovom negativnom trendu, a slijede ga Split i Rijeka. U 2013. bio je na drugom mjestu, odmah iza Splita, a ispred Pazina.

VIDEO Fiskalizacija dala rezultate: Promet najviše porastao kod ugostitelja, evo kako se varalo....

S obzirom da je u prvih 7 mjeseci ove godine u cijeloj Hrvatskoj u 6604 nadzora otkriveno oko 2000 poslovanja mimo zakona, ispada da je 20 posto svih prevara uočeno baš u Zagrebu.

Sukladno nepravilnostima, do sada je u gradu izdano 273 privremenih zabrana poslovanja i to njih 148 prošle i 89 ove godine. Naplaćeno je i više od 1.7 milijuna kuna kazni - prvo 1.2 milijuna, a zatim još gotovo 500 tisuća kuna.

S obzirom na uočavanje povećanja broja kršenja zakona, iz Porezne su uprave najavili povećanje broja nadzora u vrijeme ljetnih mjeseci. Službenici će tako do 15. rujna raditi svakoga dana od 0 do 24 sata. Također, smatraju da će im u borbi protiv sive ekonomije pomoći i nova nagradna igra “Bez računa se ne računa“ čiji je nagradni fond gotovo 500 tisuća kuna. (VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene