Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Farmaceuti upozoravaju

NOVI TREND U 'LEGALNOM' DROGIRANJU Predoziranje lijekom protiv proljeva ne bi li se postigla euforija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) upozorilo je u četvrtak na rastući trend zloporabe bezreceptnog lijeka protiv proljeva loperamida, koji se u visokim dozama sve češće koristi kao sredstvo za izazivanje euforije.

Zadnjih godina pojavio se novi trend koji je po svemu sudeći rastući, a to je namjerno predoziranje loperamidom u svrhu, kako to korisnici prijavljuju, "prevladavanja simptoma apstinencijske krize ovisnika o opioidima" ili jednostavno izazivanja euforije u zamjenu za ostale, strogo zakonski kontrolirane ili potpuno ilegalne opioide, navodi se u priopćenju HFD-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odluka farmaceutskog diva Ovo do sada nije viđeno u farmaceutskoj industriji! Slika nije dostupna Ima sezonskih poslova Evo koja su zanimanja u Hrvatskoj tražena

Upozorava se na sve veći broj objava postova na internet forumima vezano za tu zlouporabu. Google Trends data, npr., pokazuje rastući broj pretraživanja pojmova "loperamide" i "loperamide high". Određeni centri za pomoć osobama kod trovanja odnosno predoziranja u SAD-u bilježe da je broj prijava predoziranja loperamidom porastao sedam puta u razdoblju od 2011. do 2015.

Stoga HFD poziva ljekarnike u Hrvatskoj na oprez kada bez recepta izdaju taj poznati lijek protiv proljeva.

Loperamid je inače zbog svog izrazito povoljnog sigurnosnog profila dobio odavno bezreceptni status u mnogim državama svijeta (u SAD-u od 1988.).

Terapijska doza toga lijeka iznosi 16 mg dnevno, a u prijavljenim slučajevima namjernog predoziranja dnevne doze iznosile su između 30 i 200 mg, u pojedinim slučajevima i do 400 mg (200 tableta od 2 mg). (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene