Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spašavaju živote

Evo zašto trebamo ove helikoptere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je među rijetkim europskim zemljama koje nemaju helikoptersku hitnu medicinsku pomoć.

Riječ je o helikopterima koji imaju posebne medicinske timove te suvremenu opremu koja spašava živote. Za nabavu takvih helikoptera potreban je novac iz Europske unije, ali i pomoć ministarstava zdravlja, prometa i turizma.

Pročitajte i ovo Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države Slika nije dostupna Potpisan sporazum RADIT ĆE CIJELE GODINE Ministri Buljevac i Nakić riješili pitanje Hitne helikopterske službe

Svaki radni dan u Hitnoj nije isti. Nema dosade, ali stresa zato ima i previše. Posebice kad nema dovoljno zaposlenih.

'Osjeti se nestašica kako liječnika tako i medicinskih tehničara. Moram vam reći da ovaj posao morate voljeti, voljeti čovjeka da bi ga radili kvalitetno', rekla je Slobodanka Keleuva, ravnateljica Zavoda za Hitnu pomoć Zagreb.

'Nedostaje doktora. Za Hrvatsku je to veliki broj. Od 400 do 500 doktora', rekao je Hrvoje Mingo, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

>>Prava drama odvijala se u helikopteru iznad Splita!

No, nije to jedini problem koji muči hitnu medicinsku pomoć. U Hrvatskoj  ne postoji prava helikopterska medicinska služba.

'Mi prevozimo ozlijeđenu ili bolesnu osobu sa točke A do točke B sa helikopterima koji nisu adekvatni. To su veliki helikopteri u kojima se ne može raditi medicinski postupci, nije fiksirana oprema i to su vojni helikoperi', rekla je dr. hitne medicine Tatjana Pandak.

A kao turističkoj zemlji takav je helikopter itekako potreban. U njemu je sva potrebna oprema koja spašava život. Osim nas, ovakve helikoptere nemaju ostale zemlje u regiji te Bugarska. Stručnjaci upozoravaju kako je krajnji čas za njihovo nabavljanje, jer uz njih bi bilo daleko bolje i brže spašavanje unesrećenih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene