Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitali smo stručnjake

Evo zašto je more izbacilo pola tone ribe na Pagu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliko zanimanje čitatelja nakon vijesti o ribama koje je orkanska bura izbacila na obale Paga potaknulo nas je da istražimo što je uzrok tog prirodnog fenomena.

Nije to sve što je donijelo nevrijeme, u Jadranu su se pojavila i četiri uginula dupina. Stručnjaci sumnjaju na zaraznu bolest.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VREMENSKA PROGNOZA Što nas čeka idućih dana? Meteorolog otkriva kakva će biti jutra koja su pred nama - vozači bi trebali biti na oprezu Slika nije dostupna Iz babljeg lita u jesen VIDEO Drama na moru: Pogledajte kako se trajekt bori s orkanskom burom

Hladnoća mora i orkanska bura izbacile su na kopno čak pola tone ribe. 'Radi se o prije svega utjecaju niske temperature, isto tako radi se snažnom mlataranju mora, izrazito velikim valovima', objasnio je Jakov Dulčić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split. Jaka hladnoća najprije je omamila ribu, koja se potom podigla na površinu mora, a zatim je orkanska bura s udarima i do 250 km/h izbacila na obalu.

Četiri mrtva dupina u samo tjedan dana

'Većina riba je u našem moru tropskog i suptropskog karaktera, vrste koje već ispod 10 stupnjeva imaju problema sa svojim metabolizmom', dodao je Dulčić. U samo tjedan dana u Jadranu su pronađena četiri mrtva dupina. Na Veterinarskom fakultetu pokušali smo otkriti je li i ovom slučaju krivac hladnoća.

'Ne nalazimo da je čovjek uzrok smrtnosti, dosta upućuje na jednu zaraznu bolest, ali je za sada ne možemo potvrditi, za to moramo napraviti dodatne labaratorijske pretrage', rekao je dr.sc. Tomislav Gomerčić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Najavljeno novo pogoršanje vremena moglo bi ponovno izbaciti ribu na kopno. A dok znanstvenici očekuju rezultate testova, Pažani bi i dalje mogli loviti na suhom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene