Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Aktivacija članka Ugovora Europske unije o uzajamnoj obrani i pomoći, odrazit će se i na Hrvatsku. O načinu na koji bi se to moglo dogoditi pitali smo MORH.


Francuska je zatražila aktiviranje članka 42.7 Lisabonskog sporazuma na sastanku ministara obrane Europske unije, koji državama članicama pruža mogućnost zatražiti bilateralnu ili kolektivnu pomoć od drugih članica.

PRVI PUT U POVIJESTI Aktiviran članak o uzajamnoj obrani i pomoći

Vezani članci Koronavirus u Francuskoj Francuska dodatno ograničila kretanje svojih građana, mjere postrožene i u još nekim zemljama Lockdown u Francuskoj, ilustracija Od petka nove restrikcije u nekim dijelovima Francuske: Zabrana putovanja među regijama, nova pravila za škole, rad dućana samo sa stvarima nužnim za život

Navedeni članak propisuje državama članicama 'obvezu pružanja potpore i pomoći svim sredstvima koja im stoje na raspolaganju' u slučaju oružane agresije na područje neke od članica.

Pozivanje na članak 42.7 podrazumijeva zahtjev prema članicama za pružanje bilateralne pomoći te se očekuju pojedinačni, bilateralni zahtjevi Francuske.

'Aktiviranje ovog članka od strane Francuske ne podrazumijeva automatsko aktiviranje tzv. klauzule solidarnosti (čl. 222 Lisabonskog sporazuma), koja obvezuje Uniju i članice na 'mobilizaciju svih raspoloživih sredstava, uključujući vojne resurse koje su stavile na raspolaganje države članice'. Pozivanje na članak 42.7 podrazumijeva zahtjev prema članicama za pružanje bilateralne pomoći te se očekuju pojedinačni, bilateralni zahtjevi Francuske', objašnjavaju u MORH-u.

Napominju da aktiviranje članka 42.7 ne predviđa pokretanje operacije u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske Unije. 'Republika Hrvatska pomno će razmotriti zahtjeve Francuske te pružiti potporu u okvirima svojih mogućnosti, no u ovom trenutku ne postoje nikakvi konkretni zahtjevi te ne možemo spekulirati o tome kakva će konkretna pomoć biti zatražena od strane Francuske', zaključuju u ministarstvu obrane.

Tko odlučuje o slanju OS izvan Hrvatske?

Odluku o korištenju Oružanih snaga Republike Hrvatske donosi Hrvatski sabor na prijedlog Vlade uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske, osim u slučaju sudjelovanja pripadnika OS RH u vojnim vježbama koje se održavaju izvan granica Republike Hrvatske i pružanja humanitarne pomoći kad o tome odluku donosi Vlada Republike Hrvatske uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske.

Podsjetimo, francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian u utorak je službeno na sastanku ministara obrane podnio zahtjev da se aktivira članak 42.7 Ugovora Europske unije, koji govori o uzajamnoj obrani i pomoći u slučaju kada to zatraži jedna napadnuta članica.

Potpora bi mogla biti korištena u francuskoj intervenciji u Siriji

Taj članak Ugovora nikada nije korišten u povijesti EU-a. Francuski predsjednik Francois Hollande je najavio da će tražiti potporu nakon terorističkih napada u Parizu u kojima je poginulo 29 osoba.

Ministri obrane nisu donijeli nikakvu formalnu odluku. Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian je rekao da će izražena potpora poslužiti kao osnova za bilateralne razgovore s ostalim članicama kako bi se vidjelo što svaka od njih može ponuditi Francuskoj. Dodao je da bi ta potpora mogla biti korištena u francuskoj intervenciji u Siriji ili u drugim područjima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook